Drönare ökar kraftigt i antal

En lavinartad ökning av användandet av drönare i landet. Både i kommersiellt och privat syfte.

Utrustade med kamera, de är obemannade och små. Drönarna gör succé och är extremt populära bland såväl proffs som hobbyfotografer. Enkelheten, att kunna filma och ta bilder ur ett fågelperspektiv är något som tidigare inte varit möjligt utan ett flygplan. De nya vinklarna är mer intressanta just för att det är något nytt som inte funnits på samma tillgängliga vis tidigare. 

Det krävs tillstånd för att få lov att flyga med en så kallad drönare. Antalet tillstånd för att få använda drönare i kommersiellt syfte har mer än fördubblats i Sverige varje år sedan 2012, skriver P4 Jönköping. 

De har blivit ett oersättligt och relativt billigt redskap för filmare och fotografer. En man från Gislaved uppger för P4 Jönköping att hans drönare kostar närmare 40.000 kronor per styck. Han styr dem via en fjärrkontroll och via en skärm ser man bilderna från kameran. 

Hundra företag och personer fick år 2012 tillstånd att flyga med drönare i kommersiellt syfte. Hittills i år har man godkänt över tio gånger så många ansökningar. Bland hobbyflygare finns ingen säker statistik. Det kan handla om så många som 10.000tals som bara blir fler och fler. Det hävdar Remi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen till P4 Jönköping. 

Man får inte flyga hur man vill med en drönare, inte ens som privatperson. Om man har en större maskin eller ska flyga i kommersiellt syfte måste man ha tillstånd av transportstyrelsen. Det finns även regler att hålla sig till om man är en privatperson som ska flyga med en mindre maskin. 

 

Emeli Appelberg
[email protected]

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook  

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.