11 000 garageportar i Jönköpings län är osäkra

Var sjunde garageport skulle behöva bytas ut. Det visar en genomgång som Garageportexperten har gjort.

– En garageport har en livslängd på 25–30 år. De portar vi byter ut hos kunder i dag är i genomsnitt 35 år gamla. Det är egentligen fem år för sent, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten.

Sedan dessa portar monterades för mer än trettio år sedan har nya regelverk och nya standarder tillkommit. Det innebär att många portar inte lever upp till dagens säkerhetskrav. I dag finns gemensamma EU-regler för portar som är kopplade till automatiska öppnare. Sedan den 1 juli 2013 måste garageportar vara CE-märkta för att få säljas inom EU.

Gamla vipportar med oskyddade fjädrar, vilket var vanligt under 1970- och 80-talet, utgör den största säkerhetsrisken. Infästningar och fjädrar som lossnar eller rostar kan leda till allvarliga personskador och i värsta fall dödsolyckor.

Förutom fysiska skador kan olyckor som orsakas av en gammal garageport leda till stora kostnader för ägaren.

– Det är garageägaren som är ansvarig om en olycka inträffar. Det kan vara så illa att hemförsäkringen inte täcker eventuella skador i garaget eller på bilen om porten inte når upp till dagens säkerhetskrav, säger Mikael Holmstrand.

Av Sveriges totalt 1 800 000 garageportar är uppskattningsvis 260 000 så gamla att de bör bytas ut.

Den som har en gammal garageport och vill veta om den uppfyller dagens säkerhetskrav kan be en fackman komma och besikta den.

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook  

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.