Cykelhjälmsanvändningen är låg i Sverige

När nu NTF presenterar resultaten från den senaste nationella mopedhjälmsmätningen kan vi konstatera att hjälmanvändningen på moped är förhållandevis god. Baserat på dessa mätresultat ställer sig NTF bakom Transportstyrelsens förslag att klassa de nya starkare elcyklarna med en motorstyrka på en kilowatt som moped.

– Egentligen borde vi fråga oss om det är effekten på motorn som ska avgöra om vi ska ställa hjälmkrav eller inte? Sedan tio år tillbaka har vi en cykelhjälmslag för barn upp till 15 år. Barn äldre än 15 år som köper moped fortsätter använda hjälm men barn som cyklar slutar. Är det verkligen bara motorstyrkan på fordonet som ska vara avgörande, borde man inte även titta på faktisk hastighet och riskerna att skadas allvarligt? Om det ska finnas någon rimlighet i lagstiftningen måste de nya elcyklarna som blir lagliga efter nyår omfattas av samma regelverk som moped klass II, säger Eleonor Franklin, NTF Jönköpings län

Mopedhjälmsanvändningen i Sverige ligger på 97 procent. Användningen varierar något över landet men som sämst är den i Kalmar län med 88 procent. Jämfört med cykelhjälmsanvändningen för barn under 15 år som också omfattas av lagkrav är den 30 procent högre på moped trots att hastighetskillnaderna mellan att cykla fort och att köra moped klass II inte är så stor. Vid en olycka är dessutom fallhöjden en viktig faktor för skador just på huvudet och då oavsett hastighet.

Cyklar med elmotor är redan ganska vanliga, de vi ser idag klassas som cykel och har en elmotor på 250 watt som förstärker kraften när man cyklar. Vid nyår öppnas dock dörren för en cykel med starkare elmotor på upp till en kilowatt. Enligt Transportstyrelsens förslag som varit på remiss och som kommer läggas fram i höst av regeringen ska de klassas som moped klass II, vilket innebär krav på cykelhjälm, förarbevis och trafikförsäkring.

2014 skadades över 12 000 cyklister i trafiken. Motsvarande siffra för mopedister är 2000. Under de senaste åren har antalet skadade på moped ökat med 5 respektive 3 procent. Det beror dels på att antalet 15-åringar ökar men även pågrund av att nivån varit mycket låg sedan man 2009 införde den nya AM-behörigheten på moped klass I och krav på förarbevis för moped klass II.

– Vi ser det som självklart med hjälm vid framförandet av de nya elcyklarna eftersom fordonet är så likt en moped klass II. Hjälmen är alltid en billig livförsäkring och kan vara skillnaden mellan liv och död. Hjärnan är ömtålig och oersättlig. Det är det viktigaste vi har och en stöt mot hjärnan kan ge långvariga konsekvenser. En del hjärnskador kan verka små men besvären för de drabbade kan vara katastrofala. Till och med en mildare hjärnskada som en hjärnskakning kan orsaka svårt lidande i form av minnesstörningar, depressioner och koncentrationssvårigheter. Därför är det så viktigt att alltid använda hjälm både när man cyklar och åker moped, menar Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall och Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts förbundssekreterare Johan Beckman.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.