Kommunen tog bort övergångstället – skolbarn rädda

En hel del elever på Attarpsskolan tar vägen förbi korsningen Kortebovägen – Villavägen varje dag. Bilarna som kör förbi korsningen överskrider ofta gränshastigheten 50 kilometer i timmen och platsen har därför länge varit olycksdrabbad. Hittills har fotgängarna haft ett övergångställe att gå över men efter att kommunen tagit bort dessa finns nu endast en gångpassage för de hundratals barn som passerar dagligen, skriver Jnytt.

Jönköpings kommun har fått samtal från besvärade och oroliga föräldrar under flera år som försökt få kommunen att sänka den höga hastigheten på Kortebovägen.  Men meningen med utbytet från övergångsställe till gångpassage är att det ska bli säkrare för de som går. Ytan att gå över gatan på har blivit mindre och därmed ska den gående få bättre ögonkontakt med bilisten. Detta uppger Henrik Fallegård på Jönköpings kommun.

Henrik kan däremot förstå otryggheten hos både föräldrar och elever.

– Det finns en osäkerhetsfaktor i att de vita strecken inte finns där, och man har inga rättigheter eller skyldigheter vid gångpassager. Samtidigt har man som gående ingen rätt att bara kliva rakt ut i gatan.

Två tjejer som går i femte klass på Attarpsskolan och är bara två av de skolbarn som korsar vägen på Kortebovägen. Kompisarna berättar att de inte längre känner sig trygga när de är på väg till och från skolan.

– Bilarna kör jättefort där och stannar nästan aldrig. Man vet aldrig när man kan gå över eller inte, säger tjejerna till Jnytt.

Problemet har uppstått på flera ställen i Bankeryd där kommunen även tagit bort trafikljus och ersatt med gångpassager.

 

Agnes Edlund

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.