Molnet och Apans drömmar ska pryda Lillsjöplan

”Molnet och Apans drömmar” – vinnande förslag för gestaltningsuppdrag till Lillsjöplan.

”Molnet och Apans drömmar” – vinnande förslag för gestaltningsuppdrag till Lillsjöplan.

Just nu pågår febril aktivitet vid Lillsjöplan, Jönköpings nya torg. Med utsikt över Munksjön, mellan Bauers Brygga och Spira, växer platsen fram. Och nu är det bestämt hur den konstnärliga gestaltningen ska se ut. Kultur- och fritidsnämnden tog vid senaste mötet beslut om att uppdraget går till Emma Kronvall, bildkonstnär från Stockholm. Hon har i hård konkurrens fått uppdraget, 53 intresseanmälningar kom in för Lillsjöplan.

– Vi var helt eniga, av de tre föreslagna gestaltningsuppdragen är Emma Kronvalls förslag det mest intressanta och uppseendeväckande. Molnet och Apans drömmar kommer att väcka tankar hos betraktaren. Med sina organiska former och sitt mjuka ljus kommer det urbana uttrycket hos byggnaderna runt torget att få ytterligare en dimension. Det ska bli spännanade att se konstverket på plats och besökarnas reaktioner, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Jönköpings kommun.

Susan Bolgar, konstansvarig i kommunen, tror att Lillsjöplan tillsammans med konsverket kan bli en fin mötesplats framöver.

– Både Molnet och Apan utstrålar något sympatiskt, sårbart och vänligt. Verket berättar om vikten av våra drömmar och våra tankars frihet. Att vistas på torget kan kännas som ett behagligt lugn mitt i shoppingen.

Konstnären vill likna den här typen av konstnärligt arbete i det offentliga rummet vid musik, en andrastämma ska adderas till den melodi, eller stadsbild, som redan finns. Emma Kronvall bor och arbetar i Stockholm/Årsta. Hon har gjort ett flertal offentliga gestaltningar, men arbetar också med mindre format, men alltid tredimensionellt. Verket på vid Lillsjöplan kommer att börja byggas så snart som möjligt. 

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.