Den nerbrända Lönnebergs gård byggs upp igen

21 maj i år fattade de två husen på Lönnebergs gård eld och händelsen slutade olyckligt. 47 kor, en tredjedel av djuren, överlevde inte och de två husen korna befann sig i är som bortblåsta.

Sedan incidenten inträffade har kommunen försökt klura ut den bästa lösningen för framtiden. Tillsammans med arrendatorn som driver den kommunägda gården och försäkringsbolaget har man kommit fram till den bästa lösningen för tillfället: att bygga upp gården igen, fast i en modernare tappning. Detta skriver Jönköpings-Posten. 

Arrendatorn i fråga har uppgett sig vilja fortsätta med den mjölkproduktion som länge drivits. Men eftersom att kraven har skärpts sedan husen som brann ner byggdes kan inte mjölkproduktionen fortsätta om kommunen bygger upp identiska byggnader. Kommunen har också valet att inte bygga någon ny ladugård men skulle fallet vara så skulle kommunen istället behöva betala skadestånd till arrendatorn då arrendet bryts.  Summan på skadeståndet skulle i sådana fall bli mellan fem och tio miljoner.

Jönköpings kommun överväger däremot att bygga en ny ladugård och ett nytt ungdjursstall. Man tycker nämligen att det är viktigt att det finns djur som betar på marken vid gården väster om Ekhagen. En modern anläggning kostar mellan 10 och 12 miljoner kronor varav 4,2 miljoner av summan kommunen skulle få lägga ut. 

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska nu diskutera förslaget om en ny anläggning och om förslaget går igenom kan man sätta igång och bygga så snabbt som möjligt för att möjligtvis ha den nya gården klar nästa sommar.

Agnes Edlund

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.