Flyktingarna får fly på nytt

Flyktingboendet på Tokeryds Herrgård har fått en helt ny inriktning. De asylsökande har fått information om att de kommer att få flytta till andra platser i länet. 

Magnus Thelin, VD för Svasbo som driver boendet på herrgården berättar att den nuvarande anläggningen fungerar som ett ankomstboende.
Detta innebär i praktiken att flyktingarna bara får stanna en kort tid medan deras ansökan registreras. Sedan får de lämna plats för nya sökanden.

Måste öka kapaciteten
De boende på Tokeryds Herrgård informerades om det nya läget under fredagen i förra veckan.
– Vi behöver öka vår kapacitet för att registrera ansökningar. Det är bättre för oss att ha det samlat i närheten, säger Liselott Ingesson Politis, enhetschef för Migrationsverket, till Jönköpings-Posten. 

Han är oroad
De nyligen ändrade situationen har dragit med sig en viss oro hos de som har funnit sig till rätta på Herrgården.
– Det är tråkigt att det drabbar de individer som gått med i fotbollsföreningar, börjat sjunga i kör och studera svenska, säger Magnus Thelin.
En av de som berättar om en osäker situation är Wael, en tandläkare från Syrien. Han har varit i Jönköping sedan i mars och hade gärna stannat.
– Jag vet ingenting, men jag har packat väskan.

Många har visat engagemang
I Jönköping har många frivilliga engagerat sig för flyktingarna. En av dem är Karin Seiborg, som bland annat har startat en kör för de boende på Tokeryd.
– Men när jag var där igår var det ingen som var sugen på att sjunga direkt. Alla var dämpade och mycket oroliga, säger hon.

Det värsta är ovissheten, att inte veta vad som kommer att hända.
– Tokeryd hade blivit en trygghet för dem. Just uppbrottet, att behöva flytta på nolltid är jättejobbigt, säger en besviken Karin Seiborg.

Myndigheten beklagar
På Migrationsverket beklagar man att asylsökande blir tvungna att flytta under sin ansökningsprocess.
Förändringen är nödvändig för att underlätta för personalen i Jönköping, menar Liselott Ingesson Politis. Hon tror att det ideella engagemanget fortsätter på andra platser i länet.
– Det finns ett fantastiskt engagemang runt alla våra boenden. Det betyder jättemycket för dem som väntar på beslut.

Emma Krantz
[email protected]

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.