Årets höjdpunkt är här – första oktober!

INSÄNDARE Det är en tidig soluppgång i oktober. Det är kallt men ännu har inte minusgraderna haft sin premiär. 

Tystnaden, luften och de härliga, starka höstfärgerna gör morgonen andlös vacker. Plötsligt bryts tystnaden av ett hundskall som ökar i intensitet…. Årets höjdpunkt är här – 1 oktober – och jakten med drivande hund startar och om drygt en vecka startar ytterligare en av årets höjdpunkter; Älgjakten. Cirka 200 000 jakthundar i Sverige kommer nu att få göra det de älskar och är ämnade till.

Många spännande timmar kommer att tillbringas i skogen framöver tillsammans med fyrbenta jaktkamrater och vi är många som kommer att känna den där sällsynta känslan av total och villkorslös frihet – det är en fantastisk och nästan magisk känsla.

Jakt med hund är en optimal jaktupplevelse – upplevelsen av att få lyssna på drevet eller ståndskallet och få känna den där speciella känslan man får när hunden gör ett bra jobb……men det innebär också ansvar. Det finns två förutsättningar för en framgångsrik och etiskt välgrundad jakt. Det ena är effektivt dödande vapen och det andra är välutbildade jakthundar för respektive användningsområde.

Användande av hund i samband med jakt och eftersök innebär nästan uteslutande att hunden är lös. Huvuddelen av all jakt med hund sker idag med god etik och enligt gällande lag. Vi ska alltid jaga på ett etiskt korrekt sätt, både med tanke på hunden och med tanke på viltet. Etiken måste alltid sättas främst. Ett gott omdöme och stor medvetenhet måste finnas hos hundförare om det strikta ansvar för hundens handlingar man som hundförare har – såväl gentemot viltet som mot människor och egendom.

Vi måste ha en högt stående jaktetik för att vår löshundsjakt och jakttradition ska få fortsätta att ha samhällets förtroende och acceptans. Löshundsjakten är en viktig del av vårt kulturarv och jakt med lös hund är en mångårig tradition vi alla måste hjälpas åt att värna och bevara.

Annette Petersson

Svenska Jägareförbundet

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.