Världens Barn gala samlade in 3,3 miljoner i Jönköpings län

Jönköpings läns organisationer samlade in totalt 3 280 096 kr detta år, en ökning mot förra årets 2,9 miljoner kronor.

Sju kommuner ökade och Tranås som var årets uppstickarkommun för bara två år sedan slog det rekordet med råge med årets 384 684 kr!.

Gnosjö samlade in 527 067 kr, mest i länet per invånare med 55.23 kr, etta i länet och och femte plats i landet. På andra plats i länet och sjunde i landet kom Mullsjö med 30.60 per invånare, totalt 218 544 kr. Tranås trea i länet och 18 plats i länet, 20.81/inv.

Generositeten i landet har nått oanade höjder. Vem skulle våga planera för flera stora insamlingar och insamlingsgalor under samma vecka? En viss oro fanns självfallet för hur det skulle gå för den årligt återkommande Världens Barn-insamlingen mitt i katastrofinsamlingen till förmån för människor på flykt. Men svenskarna öppnade sina hjärtan och plånböcker och hade rum för både det akuta och det långsiktiga.

För 17:e året genomfördes Riksinsamlingen Världens Barn. De senaste veckorna ha  frivilliga i landets alla 290 kommuner skramlat med bössor. Tillsammans har de samlat in 15-20 miljoner kronor! Till detta kommer konserter, secondhandförsäljning, kollekter, föreningsaktiviteter, företagsgåvor och mycket mera.

I fredags kväll gick Världens Barngalan av stapeln i SVT1 och när kvällen led mot sitt slut stannade räkneverker på fantastiska 43,4 miljoner kronor! Fler än någonsin har engagerat sig och upp emot 45 000 frivilliga har varit i rörelse i denna unika och breda insamling där 22 humanitära organisationer tillsammans med Radiohjälpen, SVT och SRP4 har samverkat.

Sammantaget är årets Världens Barninsamling nu uppe i hela 75 miljoner kronor, men insamlingen pågår ända till den 31 december 2015.

Ett hjärta för både katastrof och långsiktighet

– Vi är imponerade över den enorma generositet människor har visat. Den lojalitet och kontinuitet som finns bland våra frivilliga är ryggraden i Världens Barn-insamlingen. Man förstår vikten av ett långsiktigt stöd och arbete för att förändra livet för de barn som har det tuffast, säger Evy Jonsson, kampanjledare för Världens Barn. I år fick vi ett stort stöd från den breda allmänheten genom det uppvaknande som skapats när vi sett nöden på lite närmare håll. Och kanske blev det som Sorseles eldsjäl Göte Holmberg sa om sina kommunbor: Vi ger så att vi ”harmes” – vi ger så att det känns, och kanske till och med ångrar oss och tänker att vi gav för mycket… 

Stor draghjälp till riksinsamlingen gav som vanligt P4s och SVTs storsatsning på Världens Barn. I år cyklade Lasse Kronér och Doreen Månsson med en rikshaw hela vägen från Sorsele till Stockholm för att uppmärksamma barnarbete över världen. Längs vägen skapades stort engagemang genom lokala aktiviteter.

Samtidigt fick sportprofilerna Pernilla Wiberg och Kajsa Bergqvist tillsammans med barnkanalens Stephan Wilson Yüceyatak i uppdrag att lyfta Markaryds kommun från en bottenplacering i kommunkampen till en topplacering med utmaningen att bli mer generös än Sorsele kommun som under tio år i rad kammat hem förstaplaceringen i Kommunkampen – det lite lekfulla inslag som finns med som ett tävlingsmoment för att sporra till mera insamling.

Med draghjälp från SVT och SRP4 lyckades så Markaryd gå om tiofaldiga mästaren Sorsele – genom att nära nog hundradubbla fjolårets resultat.

Barns rätt till hälsa och utveckling

Världens Barn verkar för barns rätt till hälsa och utveckling och insatserna sker där behoven är som störst varje dag och överallt.

– Vi jobbar för de barn som har det allra, allra svårast, för diskriminerade barn som inte får gå i skolan och för barn som saknar trygga vuxna. Vi arbetar för att ge barn en framtid och för att barn ska slippa lämna sina hem och för dem som har tvingats lämna sina hem, både inom sitt land och utanför. Barns rätt till hälsa och utveckling står i fokus och utbildning är nyckeln till utveckling, säger Elisabeth Dahlin, ordförande för Världens Barn och generalsekreterare för Rädda Barnen som är en av de 22 organisationer som genomför riksinsamlingen och också kanaliserar huvuddelen av de inkomna medlen.

För 100 kr kan fyra barn gå i skolan i en månad och det kostar 1 200 kronor för att fyra barn ska få gå i skola ett helt år. Utbildning är nyckeln till utveckling, avslutar hon.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.