Över 100 butiker bryter mot regler om kameraövervakning

Kunskapen och medvetenheten är dålig hos många butiksägare när det gäller regler om kameraövervakning, skriver P4 Jönköping. Det visar sig att flera butiker på väster i Jönköping har övervakningskameror utan att varesig har anmält eller har tillstånd för det. 

Det är framförallt i Jönköping, Nässjö och Värnamo som Länsstyrelsen hittat många som inte anmält att de har kameraövervakning. Mest antal laglydiga butiker finns i de mindre kommunerna i länet. 

Lagstiftningen är ganska generös. Länsstyrelsen kräver ändå en anmälan om vilka platser som övervakas. Detta för att man ska kunna kontrollera att kamerorna bara filmar begränsade ytor. Folk som går på gatan utanför ska inte hamna på filmen. Det som filmas får inte heller komma i orätta händer. 

I ett första läge blir det bara ett föreläggande om rättelse men som i förlängningen kan leda till allvarligare påföljder så som böter och fängelse. 

Länsstyrelsens kontroller av butiker är långt ifrån avslutad och man har hittills hittat över hundra butiker med övervakning som inte är registrerade, skriver P4 Jönköping. Man räknar med att hitta minst lika många till när man fortsätter sina kontroller. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.