Smutsiga upphandlingar i städbranschen

Skatteverket har granskat städbranschen och kommit till resultatet att det finns många upphandlingar som är mycket smutsiga, totalt handlar det om ca två miljarder kronor i svarta pengar, skriver P4 Jönköping.

Pia Bergman som är nationell samordnare på Skatteverket, när det gäller grov ekonomisk brottslighet. Hon uppger för P4 Jönköping:
– Ja ett av fusken är ju det att man bakom fasade av en vit arbetskraft, utnyttjar papperslösa att för en mycket låg ersättning utföra jobbet. Det gör man genom olika upplägg med falska kontrolluppgifter, med pengar som kanske transporteras genom många olika länder och sen finansierar man den svarta arbetskraften till en billig peng och gör sig själv en ganska god slant.

Att metoderna för att fuska inom städbranschen, undkomma skatt, har blivit än mer finslipade än tidigare visar den undersökning som skatteverket genomfört det senaste året. Pia Bergman menar att det är svårt att säga exakt hur mycket pengar det rör sig om, men ungefär två miljarder kronor per år och att ett av tio städföretag fuskar. 

Inom branschen upplever man att fusket snedvrider konkurrensen och förstör för seriösa företag. Pia Bergman håller med och vill se att de som köper tjänsterna gör fler kontroller löpande. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.