Tågen kommer med tusentals lägenheter

De nya höghastighetstågen blir till stor nytta för de kommuner och regioner som tågen kommer att färdas genom. Bland annat har man räknat på hur många lägenheter som dessa snabbtåg genererar när folk väljer att bosätta sig i kommunerna utmed järnvägen, skriver P4 Jönköping.

I Jönköpings län föreslås det att tågen stannar till på tre plaster, Tranås, Jönköping och Värnamo. Dessa kommuner räknar med flera tusen nya lägenheter. En exakt siffra är svår att få fram då kommunerna räknat lite olika. 

– Det vi är ombedda att beräkna är egentligen fram till 2035 och då räknar vi med i våra prognoser en befolkningstillväxt på knappt 4000 personer och det genererar krav på nya bostäder på mellan 1400 och 2100 lägenheter, säger Stefan Lind, samhällsbyggnadsstrateg på Jönköpings kommun till P4 Jönköping. 

Regeringen vill att det byggs 100 000 nya lägenheter fram till år 2035 på de orter som berörs av tågen. Under 2016 ska man skriva avtal med varje kommun om hur många lägenheter som ska byggas och avtalet blir bindande. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.