Fjärrvärmepriser på samma nivå som förra året

Priserna på fjärrvärme har från årsskiftet höjts med i genomsnitt 1,2 procent i landet. I Jönköpings län, som enda län i landet, ligger priserna däremot stilla sedan förra året. Priserna skiljer dock rejält mellan kommunerna. Det skiljer 231 kronor i månaden mellan en normalstor lägenhet i Habo som har länets högsta fjärrvärmepris och Tranås, som har länets lägsta fjärrvärmepris.

Det visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner. 

– Konsumentens ställning är svag eftersom fjärrvärmebolagen har en monopolställning. Det är därför viktigt för konsumenterna att vi granskar fjärrvärmepriserna och belyser orimliga skillnader, säger Mari-Louise Persson, ordförande i Nils Holgerssongruppen. 

– Det är särskilt viktigt just i år eftersom vår granskning visar att de prismodeller som används för fjärrvärmen varierar mycket. 

– De förändrade prismodellerna innebär att det nu är lika svårt att jämföra fjärrvärmebolag som mobilabonnemang. Skillnaden är att du kan byta mobiloperatör men du kan inte byta fjärrvärmebolag. Det blir svårt att förstå hur prisets sätts och vad man betalar för, säger Mari-Louise Persson.

Under de 20 år som Nils Holgerssonundersökningen genomförts, har priserna på fjärrvärme ökat mer än konsumentprisindex varje år. I år är den genomsnittliga höjningen i landet 1,2 procent, samtidigt som den allmänna prisnivån är i princip oförändrad. 

Medan till exempel elpriset sjunkit sedan 2014, har fjärrvärmen i stället blivit dyrare. Det finns dessutom en stor variation i priserna på fjärrvärme när man jämför landets kommuner. 

– Att det finns prisskillnader kan delvis förklaras av att det kostar olika mycket att producera och leverera fjärrvärme på olika orter. Men prisskillnaderna är trots det alldeles för stora. Det är orimligt att kostnaden är upp till 231 kronor högre per månad för samma förbrukning, beroende på var man bor, säger Mari-Louise Persson. 

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet, kr inkl moms
1. Habo                               957 kr 
2. Mullsjö                            950 kr 
3. Aneby                             944 kr 

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet, kr inkl moms

1. Tranås                             726 kr 
2. Vetlanda                         779 kr 
3. Eksjö                               791 kr 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.