Festligt på biblioteken när barnboksveckan firas

Denna veckan,vecka 46, firas den årligen återkommande barnboksveckan.

Årets firande är en vecka fylld av teater, konserter, utställning, slöjdande, pyssel, sagoläsande och annat som väcker läslust. Hela veckans program finns att läsa här.

– I Jönköpings kommun har firandet av barnboksveckan blivit ett omtyckt och efterlängtat kulturinslag på biblioteken för både små som stora läsare. Besökarna delar gläden med oss på biblioteket. Vi tycker också att det är en av årets roligaste veckor, säger Sara Klaesson, kultursekreterare kultur- och fritidsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Några höjdpunkter under barnboksveckan:

Stadsbiblioteket bjuder traditionsenligt in till barnbokskalas onsdag 11 november kl 14-17. Under årets kalas firas Lasse Klintings populära barnboksfigur Castor som i år fyller

20 år. På barnbokskalaset kan barnen sy i syverkstäder med Hemslöjden, de kan lyssna på musik av stråkkvatetten Sexton Stråkar, lyssna på sagoläsning och gå bildtipspromenad.

Precis som i böckerna har Castor bakat och alla barn bjuds på kalasfika.

På Huskvarna bibliotek uppmärksammas en annan födelsedag – Tove Janssons Muminfigurer firar 70 år. I utställningen ”En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen”

möter man muminvärldens alla finurliga karaktärer och dess skapare. Utställningen är producerad av Folkets Hus och Parker och visas 9-21 november.

Fredag 13 november kl 14-16 bjuder Huskvarna bibliotek in till fredagsmys bland bokhyllorna då det arrangeras en after förskola (barnvarianten på after work). Det blir konsert med musik ur sagoböckerna. Mumin och Lilla My finns på plats och bjuder alla barn på saft.

– Intresset för att fira barnboksveckan visar att det finns ett sug efter böcker och läsning. I dagens samhälle, där barn allt tidigare möter text av olika slag, är det viktigt med språk och språkutveckling. Därför är det extra betydelsefullt att uppmuntra det tidiga läsandet, säger Susan Bolgar, avdelningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.