Rekordförsäljning för Majblommeföreningen

Majblommeföreningen i Jönköping hade förlagt sitt årsmöte hemma hos styrelseledamoten Inger Lillieström.

Totalt sålde elever från 9 skolor i vårt insamlingsområde (Attarpsskolan, Bottnarydsskolan, Dalviksskolan, Gräshagsskolan, Hisingstorpsskolan, Ljungarumsskolan, Talavidskolan,

Torpaskolan och Österängsskolan) majblommor för 409 800kr. Så mycket har det aldrig sälts för i vår majblommeförening. Dessutom har vi levererat majblommor till Vireda skola. Under två veckor i mitten av april var eleverna ute och sålde. Varje elev som säljer får 10% i provision och 10% tillfaller skolan. 197 000 kr har lämnats i anslag och bidrag och 163 955 kr till Sverigepremiären för Majblomman var förlagd till Jönköping den 14 april. Elever från tre skolor fyllde salongen och fick lyssna på idolvinnaren Lisa Ajax och programledaren Tobbe trollkarl.

Sändningern kunde också ses på skolorna som websändning. Den går fortfarande att ses på youtubekanal Maj TV.

I över 10 år har Majblomman representerats av Almedalens yngsta men viktigaste journalist, som frågat ut riksdagens partiledare om barns rättigheter. I år hette reportern Signe Hjellström.

Under många år har Majblomman noterat att vi fått allt fler ansökningar för barn som inte har råd med glasögon. En kartläggning visade att glasögonbidrag helt eller delvis saknades i våra landsting. Sedan dess har Majblomman jobbat för barns rätt till gratis glasögon i hela landet, oavsett ålder och synfel. Från och med 1/1 2016 får alla barn till 19 år med synnedsättning gratis glasögon. Genom åren är det många politiker i landsting och riksdag som arbetat för barns rätt till glasögon. Barnperspektivet har varit den gemensamma nämnaren. Enligt Socialstyrelsens kartläggning 2014 är deras bedömning att 12-13% av barnen i grundskoleåldern kan behöva glasögon eller kontaktlinser.

Räkenskapsåret för föreningen är 2014-09-01 – 2015-08-31 och den totala omsättningen har varit 410 631 kr. Två konditorier; ett i Bankeryd och ett i Jönköping har sålt ”majblommebakelser” och då har Majblommeföreningen fått del av inkomstförsälningen. Flera andra företag sponsrar Majblommans verksamhet under namnet ”Blommande företag”.

Till förvaltningsstyrelse omvaldes Eber Fransson, ordförande, Carina Hällström kassör och sekreterare Eva Petersson. Till revisor omvaldes Inger Lillieström. Övriga ledamöter är Sanela Deumic, Diana Kajic Halldén, Liselotte Folkesson och Ann-Charlotte Ericsson.

Startdag på försäljningen av majblommor 2016 blir torsdagen den 14 april.

Eber Fransson

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.