Hovrättens dom- 16 års fängelse

Den 25 maj knivhögg en 28-årig en ung kvinna till döds i en bostad på Rosenlund.
Jönköpings tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse för mord, en dom som överklagades till Göta hovrätt.

16 år och ytterligare domar
Tingsrätten slår fast rubriceringen till mord men sänker straffet till 16 års fängelse.
Dessutom döms han för de brott som tingsrätten dömde honom till, det för att han inte har överklagat domarna angående narkotikabrott, både av den så kallade normalgraden och ringa sådant, samt dopningsbrott, ringa brott.

28-åringen mannen yrkade på att Göta Hovrätt skulle dömas för dråp istället för mord. Han ansåg också att tingsrätten skulle tidsbestämma hans straff.

28-åringen som nu är dömd till 16 års fängelse ska ska fortsatt sitta häktad till fängelsestraffet verkställs.

Dödade henne med kniv
Det är utrett att 28-åringen har dödat den unga kvinnan med kniv.
Av rapporten från den utvidgade rättsmedicinska obduktionen framgår vidare bland annat att mordoffret har fått sex stycken stick- eller huggskador och sex stycken skärskador. 

Därför dödade han
Klart är att den dömde mördaren begick gärningen sedan han under flera dygns tid intagit droger och alkohol och att han under denna tid knappt hade sovit. Som också framgår av tingsrättens dom hade han tidigare den aktuella dagen blivit upprörd och aggressiv på grund av en konflikt med en annan man. 

Lång rad brott bakom sig
28-åringen har en lång rad brott bakom sig och förekommer i belastningsregistret under nio avsnitt sedan 2004. Det är till stor del fråga om våldsbrott men även förmögenhetsbrott och narkotikabrott. Efter tre domar under 2004 och 2005, enligt vilka han dömdes till ungdomspåföljder för dessa typer av brottslighet, dömdes han av Göta hovrätt i augusti 2006, 19 år gammal, till fängelse två år och sex månader för vållande till annans död, grov stöld, grovt rån och ringa narkotikabrott. Han dömdes i juli 2008 av Örebro tingsrätt till fängelse en månad med en månads förverkande av villkorlig frigivning för misshandel.

Flera domar
Därefter följde två domar, under 2009 respektive 2011, för bland annat ringa narkotikabrott till dagsböter samt under mars 2013 en åtalsunderlåtelse för bland annat bedrägeri och ringa narkotikabrott. Senast dömdes den unge mannen i mars 2013 av Jönköpings tingsrätt för en mängd brott, bland annat misshandel vid två tillfällen, olaga hot vid två tillfällen, flera fall av bedrägeri och försök därtill, även grovt sådant, våld och hot mot tjänsteman samt fyra fall av ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med kontraktsvård med en övervakningstid om två år.

Det alternativa fängelsestraffet bestämdes till ett år och sex månader. Vid huvudförhandlingen har beskrivits att 28-åringenliv sedan tonåren präglats av droger och kriminalitet.

Tog ett återfall
Den 2013 utdömda skyddstillsynen med kontraktsvård skötte han i stort sett utan anmärkning ända till slutet av övervakningen då han enligt egen uppgift under utslussfasen tog ett återfall, varvid han tilldelades en varning av Övervakningsnämnden. Enligt vad Joachim Remnefors uppgett vid företagen rättspsykiatrisk undersökning inleddes återfallet i drogmissbruk under slutet av 2014 och har pågått i det närmaste oavbrutet sedan dess och fram tills han greps den 25 maj 2015.

Texten uppdateras löpande

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.