Högst ökning av taxor i Habo – lägst i Vaggeryd

Samtidigt har övriga priser i samhället ökat med endast 22 procent. Och skillnaden mellan kommunerna är dessutom stora. Vaggeryd har den lägsta ökningen på 33 procent, medan Habo har en höjning på hela 82 procent. Det visar årets Nils Holgerssonrapport, som nu har kartlagt taxor och avgifter för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner i 20 år.    

– Det är djupt bekymmersamt att se hur Jönköpings läns prisutveckling för el, värme, avfall och vatten varit omkring 150 procent högre än KPI de senaste 20 åren. Anledningen till den dramatiska utvecklingen är att det i regel rör sig om verksamheter med bristande konkurrens. Konsumenternas ställning är därför svag och möjligheten att påverka priserna är små, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

Mellan 2014 och 2015 har kostnaderna för el, värme, avfall och vatten i Jönköpings län dock varit i stort sett oförändrade (- 0,9 procent), samtidigt som KPI legat kring noll (-0,2 procent). Men det skiljer sig mycket mellan kommunerna. För en vanlig trerumslägenhet i Aneby motsvarar kostnaden 1 960 kronor per månad, medan kostnaden i länets billigaste kommun, Tranås, är 1 559 kronor, en skillnad på drygt 25 procent eller 4 812 kronor per år. 

– Det är orimligt att kostnaden är upp till 4 812 kronor högre per år beroende på vilken kommun i Jönköpings län lägenheten ligger i, säger Mari-Louise Persson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.