Nu blir det även hen

Efter flera timmar av debatt och delade meningar kring ordet på tre bokstäver så stod det slutligen klart att ordet hen nu kommer att införas i språkbruket i kommunen.

Det började med att Jerry Hansson (V) i en motion föreslog att ordet hen skulle införas som standardpronomen när det är behövligt då man inte vet vilket kön den person som det talas om eller när det helt enkelt är onödigt att tala om vilket kön denne har.
Dessutom, enligt Hansson är det ett ord som behövs när personen i fråga inte vill se sig som en han eller hon. 

Det var många som hade åsikter kring ordet och talarlistan var lång. De flesta var överens om att hen är mer än bara ett ord och debatten blev känslofylld.
Bland annat Ola Nilsson (KD) var noga med att påtala att han inte vill bli kallad för en hen och att det är en ideologisk fråga som de tog ställning till under fullmäktigemötet. 

Men Peter Alsén från MP hade en helt annan åsikt i jämförelse med Nilsson.
Han anser nämligen att det är ett absolut viktigt pronomen, då det finns människor som vill kalla sig för hen och som inte känner sig accepterade i samhället då de inte ser sig själva som varken kvinna eller man. 

När det tidigare röstades i kommunstyrelsen om förslaget om ordet, var långt ifrån alla eniga. 

Efter att rösterna var räknade så blev det klart att ordet hen nu kommer att tillämpas i det kommunala språkbruket, det efter 48 ja-röster och 32 nej-röster.

M, KD och SD var emot förslaget. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.