Jönköping blir Sveriges mittpunkt

Nu arrangerar Jönköpings kommun genom sitt bolag Södra Munksjön Utvecklings AB en tävling för att få fram bästa tänkbara utformning av stationsområdet.

Vinnarna tillkännages
Det första steget är en så kallad prekvalificering. Max fyra lag kommer att väljas ut för deltagande i idétävlingen som startar i mitten av mars nästa år. Vinnande lag koras sedan i mitten av september.
– För att anmäla sig krävs det att man uppfyller alla de kriterier som finns (gå in på sidan för anmälning om du vill veta mer om de olika kriterierna). Du behöver ha med dig en arkitekt, någon som kan logistik och trafik, säger Åsa Friis, vid Munksjön Utvecklings AB.
Med andra ord räcker det inte att ha med kreativa själar som kan gestalta.
– Det handlar också om innehållet och logistiken runt omkring. Man måste vara en grupp med lite olika kompetenser, förklarar Friis. 

För de idérika och kreativa
Syftet med det hela att visualisera idéer, tänkbart innehåll och möjlig utformning av ett nytt stationsområde för den tänkta höghastighetsbanan som planeras gå söder om Munksjön. Den ska också visa hur stationsområdet kan inordnas i den planerade utbyggnaden av utvecklingsområdet Södra Munksjön som helhet.

De fyra lag som plockas ut och för att ha ett helt sammansatt lag krävs det att man vid anmälan skickar med referensprojekt.
– Utifrån det kommer vi välja ut de fyra lag som anses lämpliga och det gör vi genom att se på dess sammansättning, berättar Friis.  

Så kan Jönköping komma att se ut
Resultatet av tävlingen kommer att användas som underlag i den fortsatta processen, för att skapa förståelse för hur ett framtida stationsområde kan komma att se ut och vilka funktioner det kan komma att innehålla.

Är det inte lite lat att låta andra göra jobbet, delegera ut det på andra?
– Nej, det tycker inte jag. Ja tycker rent generellt att allting fungerar bättre med fler hjärnor.  Att tro att vi här besitter alla kunskaper och kompetens, det är att ha en övertro, menar hon. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.