Kommunstyrelsen sa ja till omstridd Axamoaffär

Jönköpings kommunstyrelse är nu ett steg närmre ett definitivt beslut om att sälja skog vid Axamosjön. 

Kommunen vill köpa mark av privat fastighetsägare.
Den omstridda Axamoaffären handlar om att kommunen vill köpa mark vid Södra Munksjön av en privat fastighetsägare. Prislappen som kommunen vätas betala för de två markområdena är 123 miljoner kronor. Kommunen motiverar köpet med att i framtiden kunna göra en planerad exploatering av området. Planen är bland annat att ett stationsområde för höghastighetståg ska ligga vid Södra Munksjön. 

Motkrav från fastighetsägaren
Den privata ägaren är villig att sälja marken vid Södra Munksjön för 123 miljoner. Kravet är att han i sin tur får köpa ett skogsområde om 165 ha på Axamo till en prislapp på 15 miljoner. Denna mark är idag ett mycket populärt fritidsområde för Jönköpingsborna. 

Allt avgörs den 16 december
Tekniska nämnden i Jönköping har tidigare sagt ja till båda affärerna. Under onsdagen sa också kommunstyrelsen ja till affären. Fyra partier kommer inför fullmäktigemötet den 16 december att kräva att avtalet omförhandlas eftersom så många privatpersoner berörs av affären. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna är det som kommer kräva en omförhandling, skriver SVT Nyheter Jönköping. 

De fyra partiernas krav framfördes under kommunstyrelsens sammanträde men fick inget gehör. Förslaget fick 27 röster, det saknades fem. Det är den 16 december som ärendet slutligen avgörs. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.