Svamangripna fiskar funna döda- igen

För cirka en och en halv månad sedan gick länsstyrelsen i Jönköping ut med information om att flera öringar i olika vattendrag var drabbade av svamp. Återigen har man funnit döda öringar angripna av svamp på sig, nu även i Munksjön. 
En av Jminis läsare har skickat in bild på döda fiskar i Munksjön. 

Gynnsamt för svampen
Döda fiskar och fiskar med svamp på sig, ja det är resultatet av en ovanligt varm höst, det förklarar Måns Lindell, sakkunnig i vattenfrågor vid Länsstyrelsen i Jönköping. 
– Öringar som har lekt och befunnit sig i vattendrag där det är lite vatten, ja då finns det risk för att de drabbas av svamp.
Svampen angriper fiskarna när de tvingas stå trångt under parningsperioden i vattendragen och när det dessutom är extra varmt om hösten, ja då trivs svampen allra bäst.
– När de leker tar de skador för att det är trångt. 

Förekomsten av fiskar, främst öringar med svamp på sig är inte enbart ett lokalt problem i enskilda vattendrag, utan det finns överallt.
– Det gäller runt hela Vättern, men i Tabergsån har vi fått flera rapporter om döda fiskar med svamp på sig.

Trots att det verkar vara något vanligare i åar, så har flera kunnat se fiskar som ser långt ifrån friska även i Munksjön.
Folk har stått vid bryggorna och har då fått syn på fiskarna med svamp på sig.

Vad kännetecknar då en fisk med svamp?
– De har vita stora fläckar på sig i storlek av en hockeypuck eller snusdosa. Ofta ser du fisken ovanifrån när du tittar ner i vattnet, så de fläckar du ser är de på stjärtfenan och på ryggen. 

Vad vet ni om döda fiskar så här sent om året, då främst i Munksjön?
– Vi vet om att det finns döda öringar, men det främst i Tabergsån som jag berättade tidigare. Vi har ingen vetskap om att det ska ha skett ett nytt utbrott av döda fiskar. Men det är fullt normalt att fiskar i tvåkilosklassen hittas döda på det här viset. 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.