Byggdes inte för backhoppningens skull

Det var i förra veckan som Jminis ansvarig utgivare fick sig ett ryck och gav sig ut tillsammans med vår fotograf för att öva backhoppning på Regementsgatan i Jönköping.
Videoklippet sågs av megamaffigt många och det fick till och med kommunen att reagera.
– Det var egentligen vår pressansvarige på kommunen som såg det och vill informera om varför guppen är där och varför det ser ut som det gör, säger Mathias Johansson, verksamhetschef Gatu- och parkavdelningen.

Tillsammans med Catrin Wåhlund, beläggningsingenjör, visar de Jmini runt på området där det idag nästan är helt färdigställt.
– Vi började med projektet i augusti och ska nu innan jul ha en slutbesiktning. 
Innebär det att att ni är helt klara och att ni lämnar området?
– När besiktningen är klar så finns det några få saker vi ska arbeta med, men det går inte att göra i det här vädret, det får vi vänta med tills i år. 

Efter den regniga sommaren 2013 då det regnade ca 30-40 millimeter under en kort stund, bidrog det till att vattenmassor från cirka 93 hektar belastade A6-området och orsakade stora skador.
– Jönköping är inte byggt för att klara ett 100-dagarsregn, och framförallt inte här vid Ryhov, säger Catrin. 

I samband med detta fick kommunen utreda olika åtgärder längs med Regementsgatan för att förhindra att något liknande skulle ske i framtiden.
– Vi skyddar stora vattenmassor för att rinna ner på stans viktigaste byggnad- sjukhuset, säger Mathias.
Därför var det ett måste att bygga ”backhoppsguppen” för att se till att vattnet rinner ner rätt och fångas upp av den vall som är grävd och fylld med stenar idag.
Finns det inget annat sätt än att bygga gupp?
– Nej det gör inte det, men vi har även vägtrummor för att förbättra ännu mer. Syftet är att ytvattnet ska kunna transporteras ytledes i de fall dagvattenledningarna sätts igen eller fylls, förklarar Catrin. 

Hela Regementsgatan har varit en byggarbetsplats sedan i augusti, då vallen för ytledesvattnet har tagit form.
– Det sträcker sig från rondellen vid McDonald’s och till kurvan efter City Gross, förklarar Catrin.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.