200 miljoner skattekronor värdelösa

Varje år sedan biogasanläggningen byggdes har man visat stora röda siffror år efter år. Man har legat på 9-25 miljoner back om året, skriver Jönköpings-Posten. År 2013 skrev man ner värdet på anläggningen med 135 miljoner och den värderas idag till omkring 15 miljoner kronor. 

Hela anläggningen har nu dömts ut och ledningen för bolaget slår fast att det är omöjligt att få lönsamhet så som anläggningen ser ut idag. Det pågår arbete med att ta fram en strategi för att vända de negativa siffrorna. 2016 ska underlaget presenteras för politikerna som då ska välja vilken väg man ska ta i frågan. 

Man menar att om bolaget ska gå med vinst krävs en nysatsning. Det kan innebära en helt ny anläggning på en annan plats alternativt att avveckla verksamheten. 

Jönköpings-Posten har pratat med Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi och ställt frågan om varför anläggningen inte går med vinst. 
– Det är för dåliga priser på produkterna, både på matavfall och på bränsle, men det beror också på att tekniken har varit för ineffektiv och dragits med barnsjukdomar, säger Fridolf Eskilsson.

Följdfrågan från Jönköpings-Posten är om det är rimligt att bara lägga ner. 
– Vi kommer inte att föreslå något om vi inte tror att det finns ekonomisk bärkraft. Det är inte rimligt att hålla på som vi gör, antingen satsar man eller så gör vi en snygg avveckling, säger Fridolf Eskilsson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.