Minderåriga i Jönköpings län kan skadas av nyårsfyrverkerier

Under 2014 skadades 17 svenskar så svårt av fyrverkerier att de blev inlagda på sjukhus. Sex av dessa var minderåriga. Brandskyddsföreningen vädjar nu till de boende i Jönköpings län att vara försiktiga med fyrverkerierna på nyårsafton. 

– Fyrverkerier är explosiva ämnen som lätt kan orsaka brand och skador. Det är viktigt att följa instruktionerna och att vara nykter när man handskas med fyrverkerier, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor.

De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på händer och fingrar är vanliga, liksom skador på ögonen och huvudet. Åskådare drabbas nästan lika ofta som de som avfyrat fyrverkerierna. De flesta skadas på nyårsafton.

Ungefär 100 personer uppsöker varje år en akutmottagning efter att ha skadats av fyrverkerier. År 2014 var 17 personer så illa  däran att de lades in på sjukhus för vidare vård, visar statistik från Socialstyrelsen.  Av dessa var samtliga män, och sex av dem var under 18 år. I Jönköpings län skadades ingen person allvarligt av fyrverkerier under 2014.

– De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson.

De senaste tio åren har i Sverige i genomsnitt 27 personer per år skadats så allvarligt att de har behövt sjukhusvård. Fyra av tio som skadats under perioden, 42 procent, har varit under 18 år. 

Samtidigt visar statistiken att antalet allvarligt skadade av fyrverkerier har minskat över tid. Under de senaste 18 åren, vilket är så långt tillbaka som Socialstyrelsen har statistik, har antalet allvarligt skadade per år i Sverige minskat från 49 till 17 personer.
 
Minskningen beror på att fyrverkeriprodukterna har blivit bättre och på att vissa regler har skärpts. Ett exempel på regelskärpning är att raketer med mer än 75 gram krut togs bort ur det allmänna sortimentet förra året.

– Det är tydligt att åtgärderna har haft effekt, men så länge människor skadas av fyrverkerier finns det mer att göra. Vi på Brandskyddsföreningen vill till exempel att Sverige ska förbjuda raketer med styrpinnar, något som redan gjorts i Norge med god effekt, säger Åke Persson i ett pressmeddelande.

Raketer med styrpinnar förbjöds i Norge år 2008. Redan det första nyåret efter förbudet halverades antalet personskador samtidigt som antalet bränder minskade till mindre än en tredjedel.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.