Ifrågasatte hur sjukskriven man kunde köpa alkohol

En man som har varit sjukskriven sedan i slutet av 90-talet reste till Tyskland för att köpa på sig alkohol. När han sedan stoppades tillsammans med flera andra vid svenska gränsen under en färjekontroll fick han reda på att han som sjukskriven inte borde resa för att köpa sprit, då sjukersättningen kan ryka.

Vid en färjekontroll i Helsingborg i december stoppades ett flertal personer med sjukersättning eller aktivitetsstöd som handlat alkohol i Tyskland. Bland passagerarna fanns en 63-årig man som kom ensam i en lastbil som var inredd med en sängplats. Mannen uppgav för polisen att han hade sovit i lastbilen.
Mannen berättade att han varit sjukskriven sedan 1998 och led av psykiska besvär och att han har cirka 11 000 kronor i sjukersättning och bostadsbidrag. På uppmaning från polisen så visade mannen upp ett kvitto på att han handlat alkohol, sprit och öl för 8 500 kronor, men polisen hittade ytterligare ett kvitto på vin för 1 500, han hade alltså handlat alkohol för 10 000 kronor.

Spenderade hela bidraget på alkohol
Polisen frågade hur mannen kunde ha råd att köpa alkohol till en summa för 10 000 kronor när han bara har 11 000 kronor att röra sig med per månad. Mannen sa då att han hade fått pengar från en av sina söner för att köpa med alkohol hem till denne och hans bror. 

Letar bidragsfuskare som säljer illegalt
Kontroller som denna görs fler gånger per år, det för att få tag i bidragsfuskare och folk som säljer den inköpta alkoholen illegalt hemma i Sverige sedan. 
Om det visar sig att en person som går på någon form av bidrag eller ersättning sysslar med ärenden som detta, räknas de svarta pengarna in när Försäkringskassan senare ska beräkna hur mycket varje enskild ska få i ersättning eller bidrag. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.