Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt

Arbetslösheten fortsätter att minska i Jönköpings län. I slutet av december var 6,9 procent inskrivna som arbetslösa i länet. Den förbättrade konjunkturen kommer främst de unga till del. Inte sedan 2008 har det funnits så få arbetslösa ungdomar i länet.

Men det finns grupper som har det fortsatt tufft på arbetsmarknaden.
Jönköpings län har Sveriges fjärde lägsta arbetslöshet och ligger en bra bit under riksgenomsnittet. Antalet lediga platser ökar och fler går från arbetslöshet till arbete jämfört med för ett år sedan.

Det största glädjeämnet är ungdomsarbetslösheten som fallit två procentenheter från 12,7 procent till 10,7 på ett år.

– Framförallt har antalet unga med aktivitetsstöd minskat och det tyder på att färre unga är långtidsarbetslösa, vilket är särskilt glädjande, säger Gregory Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping.

En tudelad arbetsmarknad

Även om arbetslösheten minskar i länet i stort så finns det stora skillnader. I Habo kommun är bara 2,6 procent arbetslösa medan siffran för Nässjö är 10,8. I Nässjö har arbetslösheten till och med ökat under det senaste året. Hela ökningen står inflyttningen från utlandet för.

– Vi har en stor utmaning framför oss, och det är att ta tillvara på kompetensen hos människorna som kommer till vårt land. Det är i den grupp som nästan hela potentialen för tillväxt på arbetsmarknaden finns, säger Gregory Golding.

Mer om arbetsmarknadsläget i december 2015 kan du läsa i ”Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015”.

Kort om december månad 2015, Jönköpings län

(Inom parentes anges motsvarande siffror för december månad 2014)

6,9 procent var inskrivna som arbetslösa (7,0)*
10,7 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (12,7)**
Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 11 710 personer (11 920)
960 personer fick arbete (890)
720 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (770)
2 650 nya lediga platser anmäldes (1 650)
32 personer varslades om uppsägning (71)

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.