”Det är den största infrastruktursatsningen i modern tid”

Ilan De Basso kommunalråd för Socialdemokraterna i Jönköpings Kommun var mycket nöjd idag efter Sverigeförhandlingarna.

Hur ser du på det som sades idag?
– Det är den största infrastruktursatsningen i modern tid. Den största på 150 år. Det är svårt för människor att greppa hur stort det är. Det är en satsning som binder ihop vårt land på ett bättre sätt. Men man ska ändå komma ihåg att det fortfarande sker förhandlingar. Det är inte klart mellan de 16 inblandade kommunerna och staten.

Hur påverkar detta Jönköping och kommunen?
– Det är oerhört glädjande för Jönköpings kommun. Jönköping kommer dessutom bli knutpunkten och detta kommer innebära enorma möjligheter och tillväxtmöjligheter. Det kommer också vara relaterande till bostadsbyggande. Vi kommer kunna locka till oss en helt annan kompetens och Södra Munksjön kommer få sig ett rejält lyft.

Vad kommer krävas av Jönköping Kommun?
– Notan för hela projektet kommer landa på mellan 190-330 miljarder kronor och då kommer det krävas politiskt mod och vilja för att kunna förvalta och kraftsamla och göra vår del av investeringen. Vi har redan gjort mycket arbete i Munksjöområdet och vi har en arkitekttävling i området.

När kommer byggandet dra igång?
Det är svårt att säga när det går eftersom sträckorna inte börjar byggas samtidigt men planering är igång och nu ligger det mycket jobb framför oss. 

 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.