Ny undersökning: Tjejer mår mycket sämre än killar

Idag presenterades resultatet av den årliga folkhälsoenkäten i Jönköpings Län, och siffrorna var både positiva och negativa. Bland annat framgick det att tjejer mår psykiskt sämre än killarna, samtidigt som de känner sig mer stressade, hela 73,6 % av de utfrågade tjejerna i årskurs nio kände sig nedstämda en gång i veckan eller oftare.

-Det är jättetråkigt, och det är svårt att säga exakt varför det är såhär, säger Lennart Reimblad, sektionschef för fältgruppen på socialtjänsten. Det kan ha att göra med könsroller eller att tjejer känner att de konkurrerar med killar på arbetsmarknaden och därför måste prestera bättre.

Det är mycket viktigt att vi uppmärksammar psykisk ohälsa, och speciellt att vi försöker utjämna genusskillnaderna.
– Om man märker att sitt barn mår dåligt och man känner att man inte kan hantera situationen är det viktigt att försöka skaffa hjälp utifrån, till exempel på Ungdomsmottagningen.

Men är det tjejerna som ska prestera mindre eller killarna som ska prestera mer?
– Ja, det är ju svårt att säga, men man önskar att tjejerna inte känner att de måste prestera så hårt och kanske att killarna kunde vara lite effektivare.

Enkäten visade även en mycket positiv utveckling kring ungdomars sömnvanor. Jämfört med år 2014 enkät har grundskolans elever som sover färre än sex timmar per natt innan skoldag har minskat med 45 %.
– Det är ju självklart jätteroligt, men vi har inte nått målet än, säger Lennart Reimblad.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.