Experternas dom om vargfilmen- var det varg?

Många har under de senaste dagarna trott sig sett varg och spår av varg i Huskvarnaområdet. Nu har Jmini pratat med Linda Andersson som är rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköping om vad de säger om observationerna. 

Är det en varg på filmen?
Nej, vi tror inte att det är Varg. Både jag och en kollega har kollat på filmen och vi konstaterar att det inte liknar en varg, säger Linda Andersson rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköping. 

Det är alltså sannolikt att de senaste dagarnas befarade vargobservationer inte handlar om varg. Linda menar att det inte är likt en varg. Varken färgen eller öronen på djuret på filmen är varglikt enligt Linda. Helheten talar för att det är en hund det rör sig om. 

Har ni varit ute och sett om det finns vargspår i området?
Nej, vi har inte kollat på spår. Filmen säger en hel del om vad det verkar vara för djur. 

Fått in en del bilder
Länstyrelsen har fått in en hel del bilder som de granskar. Hon uppger att det är svårt att bedöma om det rör sig varg utifrån spår på en bild. 

Mer om vargspår
Linda fortsätter och berättar mer om vargspår. Till att börja med så kan de vara extremt lika en hunds tassavtryck. En vargs tassavtryck är 9-10 centimeter. Man ska bara mäta själva avtrycken från trampdynorna, alltså inte lägga till avtrycken från djurets klor när man mäter. 

För att Länsstyrelsen ska kunna avgöra om det är varg genom att granska fotspår vill man kunna följa fotspåren i ca 500 meter. 
– Då tittar man på beteendet och hur djuret har rört sig över en sträcka.
Linda betonar vidare svårigheten att spåra på en så lång sträcka inom ett tätbebyggt område. Det räcker med att djuret gått över en plogad väg så är det lätt att tappa bort spåret. 

Kontakta Länsstyrelsen
Hittar man fler spår i området som stämmer överens med ovan nämnda beskrivning. Att avtrycken från trampdynorna mäter en diameter om minst 9-10 centimeter. Vill länstyrelsen att man hör av sig så att de kan komma till platsen och bedöma om det rör sig om vargspår eller inte. 

Ingen anledning till oro
Boende i området har ingen anledning att vara oroliga enligt Länsstyrelsen. Det finns inga bekräftade spår eller observationer av varg och normalt sett är de väldigt skygga. 

”Bankerydsvargen”
Den senaste bekräftade observation av varg som gjorts i Jönköping var den som syntes i Bankeryd i november.
Hur denna ”Bankerydsvarg” har rört sig efter november är det ingen som vet. Vargar rör sig över stora områden och är svåra att följa om ingen bekräftad observation finns. 

RELATERAT: ”Det såg ut som en varg”

RELATERAT: Vargbesök vid kaninburen- ”De borde skjutas av”

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.