Prestationsprinsar och prestationsprinsessor

Anna har hösta betyg i alla ämnen. Hon är ordförande i skolrådet, engagerar sig i hennes politiska partis ungdomsförening och på fritiden ägnar hon sig åt kampsport, extrakurser i franska och har ett stort umgänge med många vänner. Så får Anna tillbaka ett prov, ett poäng från full pott.Hennes värld rasar samman. 

Utåt sätt mår Anna fantastiskt, hon är en ”duktig flicka”. På insidan är hon ett svart hål.

Oftast tjejer som drabbas
Det är viktigt att komma ihåg att prestera bra är positivt, så länge man mår bra på insidan. Allt fler ungdomar lider av grov prestationsångest, något som kan utvecklas till svåra psykiska sjukdomar, och oftast är det tjejer som drabbas av prestationsångest.

Under puberteten blir nya saker viktigare, som utseende, skola och sociala relationer. Vad som orsakar prestationsångesten är inte helt säkert, men puberteten och den ökade hormonnivån i kroppen har stor påverkan, men även vilken personlighetstyp man har, oväntade händelser i livet, uppväxten, och framförallt samhället.

– Det kan ha att göra med de stereotyper vi har i samhället, en tjej ska vara duktig i skolan medan en kille kanske ska vara lite slapp och inte lyssna så mycket till sina känslor, berättar Cajsa Tengblad, hälsopedagog, yrkesföreläsare och författare till bland annat ”Prestationsprinsessan”. 

Självkänsla är inte självförtroende 
Cajsa berättar om skillnader mellan självkänsla och självförtroende. Självkänsla handlar om hur du tänker och värderar dig själv, bra självkänsla betyder att man anser sig själv ha ett värde bara genom att finnas till.

Om man där emot har dålig självbild är det lätt att tro att det man presterar värderar hur mycket man betyder som person. Detta gör att man kompenserar den bristande självkänslan genom prestationer, alltså självförtroende.

Personer med dålig självkänsla som fokuserar på självförtroendet blir aldrig nöjda med sina prestationer eller sig själva som person. Istället för att bygga upp sin självkänsla försöker personen förtjäna sitt värde genom handlingar.

– Men det är så viktigt att förstå att du är viktig bara genom att finnas, säger Cajsa. Du är en ”human-being”, inte en ”human-doing”.

Ta en paus ibland
Det är viktigt att ta tag i sin prestationsångest, annars finns det risk att tillståndet utvecklas till bland annat anorexia, depression eller ångestattacker. 

– Många tänker att ”jag klarar mig själv, jag behöver ingen hjälp”, men vi kan inte alltid tänka så. Att utåt vara modig är inte att inte vara rädd.

Prestationsprinsessor och prestationsprinsar har ofta svårt att säga nej. Att prestera bra går ut över det som är viktigt för vår hälsa, till exempel mat, motion, vila och sömn.

– Det är så viktigt att ta en paus ibland, säger Cajsa. Utan vila och sömn går det inte att prestera.

Våga söka hjälp
Det kan som förälder eller anhörig vara svårt att se hur en ”duktig” ungdom eller vuxen egentligen mår, men tydliga tecken hos prestationsprinsar och prestationsprinsessor är att de börjar tappa intresse för fritidsaktiviteter som de annars tyckte var roliga, eller att de får sömnsvårigheter.

Känner man dessutom att man har värk i kroppen eller hjärtklappningar är det mycket viktigt att skaffa hjälp. Elevhälsan, vårdcentralen, Ungdomsmottagningen, eller Barn- och Ungdomspsykiatrin BUP finns till för den som känner att den inte mår bra psykiskt.

Dansa Utan Krav är en danskurs som går att ta i Jönköping där en grupp tjejer dansar tillsammans utan att det ställs krav på dem. Det handlar endast om att ha roligt och att vara kreativ.

Tips för att må bättre
Cajsa har själv varit en prestationsprinsessa som inte mådde bra på insidan. Hon har många tips för de som känner likadant som hon gjorde.

– Sätt dig själv på ett stort vitt papper. På ena sidan listar du saker som ger dig energi och på den andra sånt som du mår dåligt av. Det handlar om prioritering, rensa ut och se vad du behöver mer av och vad du kan ta bort, extrajobb, kompisar, träning – vad ger och vad tar? Modet att avstå hjälper oss bestå.

Du är värdefull
Att vara duktig, att vara en prestationsprinsessa eller prestationsprins är ett privilegium, men det är ännu viktigare att man mår bra. Känner man att man har allt materiellt men att man saknar något är det viktigt att ta tag i livet.

– Man måste inse att man är värd lika mycket, oavsett om man lyckas eller misslyckas. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.