Vissmålens Ridklubb gör en stor satsning på dressyr

Genom idrottslyftet har Vissmålens Ridklubb fått möjligheten att göra en stor satsning på dressyr, ryttarens sits och vikten av god grundridning. 19 mars hölls en kickoff i samarbete med Tenhults Naturbruksgymnasium, ”Dressyrens dag”.

Förmiddagen vigdes åt föreläsningar av skolans lärare i ämnena ”Vad är dressyr?” Och ”Hästens Förutsättningar för arbete”. Eftermiddagen fortsatte med föreläsning och Clinic av Gabriella, en eftermiddag som inte lämnade någon oberörd. 
 
1991 var Gabriella ute tillsammans med vänner och red längs en landsväg. De hör hur en traktor som skramlar högt kommer, Gabriellas häst blir skrämd när traktorn närmar sig utan att sakta ner. Den vänder från de andra hästarna och galopperar i högt tempo på asfaltsvägen. Gabriella skriker åt en jägare längre fram att stanna hästen och han kliver ut i vägen och får tag i tygeln när hästen springer förbi. Det tvärstopp som blir gör att Gabriella slungas i hög hastighet upp i luften och landar på huvudet ner i asfalten.
 
Tiden efter olyckan är svår. Hjärnan sväller mycket och hon förlorar både tal och förmågan att gå och göra de enklaste saker. Hennes 2 barn hon har hemma, då 2 år samt 10 månader gör att hon bestämmer sig, hon ska hem, hon ska bli en tillgänglig mamma. 
När stallägaren där hon hyr in sin häst kommer och besöker henne ber hon att han ska hjälpa henne att få sitta på sin häst när hon kommer hem.
 
När Gabriella kommer hem en vända håller stallägaren sitt löfte och lyfte upp henne på hästen. Doften, hästens andning och känslan av att klappa djuret gör att hon känner hur det händer något med hennes huvud. 
När hon får komma hem permanent får hon rida på russet Rosita. Angelica som ägde russet ledde henne till en början, vilket var en väldigt bra träning säger Gabriella. 
Efter några månader börjar hon rida en större häst och galopperar så småningom igen.
Vilken känsla! 
 
Gabriellas tränare om att de söker ryttare med egen häst till Paralympics i Athen, hon beslutar sig för att åka till mönstringen på Strömsholm och blir där uttagen till Landslaget. 
2003 representerar hon Sverige i VM i Belgien
2004 rider hon Paralympics i Athen och 
2008 Paralympics i Hong Kong 
Nästa mål är EM i Sverige 2017
 
Gabriella berättar att hon alltid känt att det är viktigt att inte identifiera sig med det bara sjuka, att inte ge upp. 
Vill hon någonting så är inget omöjligt, det gäller bara att lägga upp en plan för hur man ska klara det och hur man ska ta sig dit. 
Hon är noga med just förberedelser och menar att man måste träna inför slumpen, den kommer alltid i kapp förr eller senare. 
Att exempelvis träna i alla väder, för vem säger att det inte blåser eller regnar nästa gång du ska tävla. Vet du att din häst kan prestera avspänt i alla väder? 
  
När det gäller förberedelser inför tävling tycker Gabriella att det bästa är att ”räkna baklänges”. Titta i almanackan och backa till dagens datum. Hur många träningar hinner jag? När ska alla olika moment vara klara och fungera? Hinner jag? Är det realistiskt är viktiga frågor. 
Många tränar kanske program menar Gabriella, men hur många rider programmen mentalt? Hur många visualiserar sin ritt så att du när du väl kommer till tävlingsdagen kan rida varje moment och inte stressar från moment till moment för att komma ihåg programmet? 
Att träna framridning är också en viktig del som ofta glöms bort menar hon, dels för att veta hur jag rider fram bäst för att min häst och jag ska prestera på topp, men också för att kunna lägga upp tävlingsdagens tidsplan och veta hur lång tid tar varje moment.
Till tävlingsdagen är det viktigt att ha en plan som ryttare, hästskötare och medhjälpare kan hålla sig till, det sparar missförstånd och skapar ingen onödig stress. Sätt schemat där alla vet var det är. 
 
Som ett exempel på hur viktigt det är med förberedelser berättar hon om hur hon förberedde sig själv och sin häst inför Honkong. För att simulera den värmen och luftfuktighet som var där stängde hon i sig och hästen i ett nyvattnat ridhus och red program i högsommarvärmen. Det gäller att veta att man klarar av att prestera när det verkligen gäller!
 
Under clinicen får åhörarna se Gabriellas specialbyggda sadel som hon själv varit med och designat. Det finns extra stöd i form av små kuddar vid den lilla kåpa där stigläder fäster i sadeln som hjälper henne att bli stadigare, i övrigt är det en helt vanlig dressyrsadel. 
 
Dagens häst är Agaton som är en 15 årig halvblodsvalack som ägs av Tenhults Naturbruksgymnasium, han är tidigare tävlad upp till St George dressyr och Gabriella blir väldigt fäst vid honom. Han har en takt som passar henne. Hon påpekar att just takten i trav är svårast när hon rider nya hästar då hon lätt blir yr och trött om den inte stämmer. Hon arbetar mycket med halvhalter och tycker det är otroligt viktigt att hästen är lyhörd för det. Gabriella berättar att hon inte har förmågan att rida så tekniskt, det är inte alltid hon minns hur man gör galoppfattningar till exempel eller vilket som är rätt sittben. Hon rider mest på känsla och man ser verkligen vilken enorm känsla hon har när hon rider. 
Efter att ha visat lite övningar i alla gångarter och låtit Agaton visa sitt paradnummer ökad trav klappar hon av honom och får hjälp att sitta av. ”Att rida, då är vi jämlika säger hon till publiken, när jag sitter av är vi inte det. Ibland tycker jag det är jobbig.” Väldigt många i publiken stannar kvar långt efter clinicen är slut och ställer frågor.
 
Man blir djupt berörd av en ryttare som Gabriella konstaterar åhörarna. Hon är så målmedveten, stark och har en så enorm känsla för hästen och ridning. Känslorna är höga efter dagen hos många deltagare, den har innehållit allt från tårar till skratt och fantastiskt bra tips och inspiration. Pararyttare är tyvärr lite i skymundan vilket är otroligt tråkigt, de om någon är väl värda att lyfta fram! 
 
Maria Stigsson

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.