Studenten, ett dyrt kalas- familjer tvingas söka stöd

Mössor, kläder, frisörbesök och mycket annat ska det köpas i samband med studenten. Företagen har gjort gymnasieskolornas student till en köpfest som många egentligen inte har råd med. Ekonomiskt svaga familjer tvingas söka extra försörjningsstöd för att klara av studenten. 

– Det händer att familjer ansöker om försörjningsstöd till studenten, alltså för kläder, festen och vad det kan vara, säger Anders Ivar som områdeschef för försörjningsstöd på Jönköpings kommun till P4 Jönköping

16.000 kronor
För några år sedan kalkylerade Svensk Handel vad studenten kostade för en familj och den genomsnittliga kostnaden blev 16.000 kronor. Förutom alla kläder, tillbehör och studentmottagning är det på vissa skolor även tradition med studentkryssningar och andra fester inför studenten, den totala kostnaden blir snart en ganska stor summa. 

Söker ekonomiskt stöd hos socialtjänsten
För några blir denna summa så ansträngande för ekonomin att man vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp. 

– Vi har haft en restriktiv hållning, vi menar bland annat att man faktiskt haft tre år på sig att förbereda och lägga undan pengar, säger Anders Ivar till P4 Jönköping.

Ger råd, inte pengar
Jönköpings kommun betalar inte ut extra försörjningsstöd till familjer att ha till studenten. Man ger istället råd om alternativa lösningar som är billigare. 

– Man kan verkligen säga att det är alldeles för mycket hysteri, avslutar Anders Ivar. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.