Bostadsrätter har stigit med 23 procent

Priserna på landets bostäder har under våren fortsatt att stiga och det senaste året har priserna stigit i samtliga län, både på bostadsrätter och villor. Bostadsrättspriserna har stigit Jönköpings län 23 % mest under det senaste året.

Under de tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna ökat med 2 procent och villapriserna har stigit med hela 5 procent, sett till den senaste tolvmånadersperioden är ökningen 11 procent för båda. En genomsnittlig bostadsrätt i Sverige kostar nu nästan 2,4 miljoner kronor, vilket motsvarar 37 700 kronor per kvadratmeter. Medelpriset för en villa är nära 2,9 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

– Amorteringskravet har gett effekt, om än kortsiktigt. Utbudet steg kraftigt under maj vilket gjorde att försäljningshastigheten då minskade något. Efter införandet har utbudet sjunkit igen och ligger stabilt kring fjolårets nivåer. Det förefaller som att varken priserna eller tempot på marknaden har påverkats i den utsträckning som många hade hoppats på, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

– Det vi hittills sett som en följd av amorteringskravet är att utbudet ökat i storstäderna och att försäljningshastigheten därför minskat. Ett lägre tempo på marknaden är bra för alla inblandade parter. Köpare och säljare får mer tid till eftertanke och mäklarna kan dessutom hålla de planerade visningarna vilket ger bättre förutsättningar för en god affär, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Priserna har stigit Jönköpings län 23 % mest under det senaste året.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.