Jönköpingspar fråntogs sina barn

Ett par i Jönköping fråntogs sina familjehemsplacerade barn efter ett år. Som stöd använde socialtjänsten en kontroversiell metod. Nu ber kommunen om ursäkt för det inträffade.

Det var i april 2015 som socialtjänsten beslutade att ett par i Jönköping skulle fråntas sina familjehemsplacerade barn. Sedan födseln ett år tidigare hade paret haft hand om ett par tvillingflickor. Då beslutades plötsligt att barnen skulle omplaceras. Det skriver tidningen Expressen.

Som grund för beslutet ska socialtjänsten ha använt en så kallad IAS-metod. Enligt testresultatet ansågs Jönköpingsparet ha ”problem med otrygg anknytningsstil”. Det trots att alla från socialtjänsten tidigare betraktat dem som utmärkta föräldrar.

Testmetoden IAS uppges ha fått brett genomslag bland landets kommuner. Men metoden är kontroversiell och finns inte med i svenska Socialstyrelsens lista över granskade metoder.

Efter Expressens avslöjande har Jönköpings kommun gått ut med ett pressmeddelande med kommentarer kring de uppgifter som framkommit. Kommunen medger där att flera fel begåtts i handläggningen av ärendet. Bland annat skriver kommunen att ”det är djupt beklagligt att familjehemmet åsamkats ett onödigt lidande som vi nu i efterhand inte kan göra ogjort”.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.