Folkfest gav 215 nya blodgivare

6.200 löpare sprang under tisdagen de fem eller tio kilometrarna runt Rocksjön för att uppmärksamma blodgivning. 215 personer anmälde sig under samma kväll som nya blodgivare, vilket är ett nytt rekord, under den 19:e upplagan av Blodomloppet. 

Uppmärksammar behovet av blodgivare
Blodomloppet är ett samarrangemang mellan Hovslätts IK och blodcentralen i Region Jönköpings län som har som huvudsyfte att uppmärksamma behovet av blodgivare. 

– Vi brukar varje år få omkring 150, vissa år 200 nya blodgivare efter Blodomloppet. I år blev det hela 215 nya blodgivare som kommer att kallas till blodcentralerna i länet eller blodbussen. Så vi är jättenöjda med kvällen. Hovslätts IK och mina medarbetare har gjort ett jättebra arrangemang, säger Madelaine Andersson, områdeschef för blodcentralen i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

10.700 personer ger blod i länet
I Jönköpings län finns det 10.700 personer som mellan 18 och 70 år som är blodgivare. 

– Män lämnar som mest blod fyra gånger per år, kvinnor tre gånger. Vi kallar hela tiden blodgivare utifrån behovet av olika blodgrupper. Blod har en hållbarhet på sex veckor och vi vill inte slänga något, säger Madelaine Andersson. Vi lämnar ut cirka 1 000 blodpåsar i månaden. Omkring 40 procent används i kirurgiska ingrepp och 40 procent inom medicinklinikernas behandling av patienter med cancer- och blodsjukdomar. Resten av blodet behövs i intensivvården och i samband med operationer efter olyckor, förklarar Madelaine Andersson i meddelandet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.