Kommuner tvingas köpa bostadsrätter åt nyanlända – Jönköping avstår

Allt fler kommuner i landet har börjat köpa bostadsrätter åt nyanlända för att klara det akuta behovet. En lagparagraf utnyttjas för att köpa in sig i bostadsrättsföreningar. Men i Jönköping har det än så länge inte varit aktuellt.
   – Vi har inte gjort något specifikt inköp till flyktingar och planerar inget heller, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).

Sedan riksdagen klubbade genom den nya bosättningslagen förra året har allt fler kommuner börjat köpa bostadsrätter för att klara det akuta behovet åt nyanlända.

Enligt en granskning av Svenska Dagbladet kan kommuner utnyttja en lagparagraf som gör det möjligt att köpa in sig i bostadsrättsföreningar.

– Det nya är att kommunerna har börjat fungera som bostadsförmedling för nyanlända, alltså personer som egentligen inte har några sociala problem eller funktionshinder annat än att de saknar egna kontakter på bostadsmarknaden och inte heller kan få banklån, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert vid Sveriges kommuner och landsting, till tidningen.

I Jönköping har det än så länge inte varit aktuellt att köpa bostadsrätter åt nyanlända.

– Vi har inte gjort något specifikt inköp till flyktingar och planerar inget heller, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) till Jmini.

Inte köpt bostadsrätter på flera år

Visserligen har kommunen tidigare köpt bostadsrätter, men då har det enligt Sturesson inte varit för flyktingmottagandet.

– Då rörde det svenskar som av olika skäl inte hade klarat sitt boende, säger han.

Sturesson anser att hyresrätter är att föredra i dessa fall. När någon exempelvis på grund av skulder har svårt att få ett hyreskontrakt kan kommunen gå in som hyrestagare.

– Sen hyr man ut den i andra hand med hyresvärdens goda minne till personer som har en problematik, säger han.

Kommunen har sedan avtalat med hyresvärdar om att överlåta kontraktet till personer som skött sig under en längre tid.

– Men det går inte med en bostadsrätt, så därför har vi under ett par år varit återhållsamma med det, säger Sturesson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.