Klart: Här byggs ett nytt Djurgården i Jönköping

Det står nu klart att Vätterhem ingår ett samarbetsavtal med Tosito. Tillsammans ska bolagen utveckla området Strandängen med blandade bostadsformer.
   – Vi ska bygga ett nytt Djurgården här i Jönköping. Vi ska tillvarata naturbetingelserna, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

På tisdagen gick det kommunala bostadsbolaget Vätterhem ut med att det ingår ett samarbetsavtal med den privata aktören Tosito. Syftet är att utveckla området Strandängen med blandade bostadsformer.

– Det här kommer bli ett fantastiskt arbete och det kommer gagna Jönköping, där det offentliga och det privata tillsammans hittar helt nya lösningar. Det är är någonting väldigt unikt. Mig veterligen har det aldrig skett i Sverige, där man sätter sig ner med detaljplan och startar från scratch egentligen, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

– Vi säger att vi ska bygga ett nytt Djurgården här i Jönköping. Vi ska tillvarata naturbetingelserna.

Siktar på uppemot 1 200 bostäder

Målsättningen är nu att bygga uppemot 1 200 bostäder i området. Det kommer vara en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter. Samarbetsavtalet innebär att Vätterhem säljer 33 procent av området till Tosito.

– Vi ska ha olika typer av lägenheter och olika upplåtelseformer för olika typer av människor i en helt ny stadsdel, säger Stefan Attefall (KD), ordförande i Vätterhems styrelse.

Anledningen till att Vätterhem valde Tosito som samarbetspartner har dels att göra med bolagets erfarenhet av bostadsbyggen i exempelvis Munksjöstaden. Men det beror också på att det kommunala bolaget sökt efter en finansiellt stark aktör som kan bygga även om det blir kristider.

– Vi ser det här som en början på samarbetet. Vi hoppas på ännu mer i framtiden, säger Tommy Fritz, vd för Tosito.

I september 2017 ska den gemensamt framtagna detaljplanen vara klar. Området beräknas vara färdigbyggt inom sex år.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.