Lista: Så skyddar du dig i mörkret

Nu när höstmörkret är här är det extra viktigt att anpassa hastigheten i trafiken och att som gående synas för bilisterna. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Det är viktigt att tänka på att gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer.

95 procent av ljuset som träffar en reflex återkastas. Men träffar ljuset ett mörkt plagg återkastas bara fem procent, vilket innebär att man är i princip osynlig i mörkret. 

Dåliga på att använda reflex

Nästan hälften av alla dödsfall och svåra påkörningsolyckor i länet inträffar under november, december och januari. Det visar statistik som Jönköpings kommun tagit del av. Trots det är vi dåliga på att använda reflex. Endast sju procent av invånarna använder reflex i de centrala delarna av Jönköping och Huskvarna, visar en ny mätning som NTF i Jönköpings län utfört på uppdrag av Jönköpings kommun.

Reflexer delas ut på stan

Under torsdagseftermiddagen 27 oktober kommer kommunen att dela ut omkring 3 500 reflexer till förbipasserande på stan.

– Vi gör i år gemensam sak med räddningstjänsten och skolskjutsförvaltningen för att ytterligare öka kunskapen om reflexen, säger Henrik Fallegård, trafiksäkerhetssamordnare på Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Totalt med kommunens alla verksamheter inräknade kommer cirka 7 500 reflexer att delas ut under vinterhalvåret.

Reflexer är en färskvara

I år kan man även testa så att ens reflex fungerar på NTF:s reflextestare som kommer att vara uppställd i Juneporten vid kommunens kontaktcenter torsdagen 27 oktober mellan klockan 15.30-17.00. Reflexer är nämligen en färskvara.

Tre handfasta tips

  • Reflexerna gör mest nytta om de sitter långt ner på armar eller ben. Då rör de sig mycket när man går och blir lättare att se.
  • Tänk på att du syns sämre när det regnar eller snöar.
  • Reflexer är färskvara och bör bytas ut var tredje år.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.