Stor succé när 150 elever inspirerades av kemi

Scheeledagen 2016 Erik Dahlbergsgymnasiet arrangerade den under den gångna veckan.

Dagen är till för de elever i årskurs 9 som hade blivit uttagna att representera sin högstadieskola. Scheeledagen anordnas varje år av kemilärarna på Erik Dahlbergsgymnasiet. Dagen är en informationsdag för 150 elever från kommunens högstadieskolor. Dessutom är 120 funktionärer, både elever och lärare från skolan, engagerade för att allt ska fungera. Det är ED:s egna elever i årskurs 2 och 3 på naturvetenskapsprogrammet som är värdar för högstadieeleverna under hela dagen.

Under förmiddagen får eleverna information om hur det är att läsa på naturvetenskaps- och teknikprogrammen. Dessutom får de möjlighet att själva genomföra laborationer i kemi, fysik och biologi. Eleverna löser problem och laborerar inom naturvetenskap och teknik och de bästa grupperna erhåller pris för sina insatser. På eftermiddagen får man uppleva en traditionell kemishow med verkligt annorlunda kemiexperiment. Det är en show med många spektakulära inslag, exempelvis försök med flytande kväve (se bild).

Deltog i svenska kemilandslaget
Speciellt inbjuden var den före detta ED-eleven Sara Rejgård. Sara tog studenten på ED i våras och studerar nu teknisk fysik vid Linköpings Universitet. I somras deltog hon i svenska kemilandslaget under kemiolympiaden i Georgiens huvudstad Tbilisi. Hon höll ett intressant föredrag om sina upplevelser med kemilandslaget och om sina högskolestudier vid Linköpings Universitet. Maja Åkesson( Se bild) som går på Sanda tyckte dagen var riktigt spännande och kul speciellt kemishowen på eftermiddagen på stora scenen med Per Lindgren och hans elever samt att få göra egna laborationer och se Erik Dahlbergsgymnasiet.

De deltagande högstadieeleverna var väldigt nöjda med en denna annorlunda dag i naturvetenskapens och kemins tecken.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.