Privat sms avslöjat: Välkänd medieprofil misstänker byggkorruption i Jönköping

Den välkända tidningsprofilen Christina Hamrin har i ett privat sms till kommunpolitikern Anna Mårtensson (L) framfört synpunkter på lokala byggprojekt. Uppgifterna har diarieförts i kommunen och rubricerats som påstådda oegentligheter.

Det var i helgen som Christina Hamrin, arvtagare och tidigare huvudägare till Herenco-koncernen – som äger Hallpressen där Jönköpings-Posten ingår – skickade ett privat sms till Anna Mårtensson (L).

I sms:et ställs frågor om beslutet i arenafrågan i kommunfullmäktige förra veckan. Därefter dras en parallell till turerna kring Spira och byggprojekt runt Munksjön. Det antyds att en donation på 25 miljoner till Spira skulle ha varit villkorad.

”ÄR INTE det KORRUPTION? alternativt stöld från det allmänna? Dålig – eller djärv planering. ?”, skriver Hamrin i sms:et.

Mårtensson gjorde bedömningen att sms:et skulle diarieföras och överlämnas till kommunens visselblåsarfunktion.

”Eftersom du utträdde ur Liberalerna i mars förra året och det du skriver är väldigt allvarligt känner jag mig nödgad att skicka detta sms till diariet för vidareförmedling till vår whistle-blow funktion (sic)”, svarar Mårtensson i ett sms till Hamrin. 

Själv anser Hamrin att hon bara ställer frågor i sms:et.

– Jag anklagar ingenting, utan jag vill försöka begripa vad som hände på fullmäktige med arenabråket, säger hon till Jmini.

Men i sms:et skriver hon även om ett visst antal villkor knutna till byggnation runt Munksjön.

”De 7-9 villkoren skrivs petit å glöms senare bort i debatter… men funkar hotfullt i processerna”, skriver Hamrin.

Du skriver att den här donationen på 25 miljoner skulle vara villkorad, för att de skulle kunna utnyttja det för framtida byggplaner runt Munksjön. Kan du utveckla vad du menar med det här?

– Nej, det behöver inte utvecklas, det är faktum, säger Hamrin. 

Tidningsprofilen säger sig vara förskräckt över att sms:et diarieförts. Beskedet kommer som en total överraskning för henne.

– Jag borde veta bättre, att jag inte talade till en gammal vän, utan till en person som är makthavare. Det är den blundern jag gör.

– Jag ställer frågor, och jag fick inte svar. Och det kan jag vara besviken över. Ställer man inte provocerande frågor, då får man inte ut folk på banan.

Sms:et skickades bara dagar efter frågan om en ny arena i Jönköping avgjorts i kommunfullmäktige. 

Förhandstipsen gjorde gällande att Alliansens förslag om att utreda en ny arena på Råslätt och en upprustning av Stadsparksvallen för att möta Svenska Fotbollförbundets krav skulle gå igenom. 

Men efter en över fyra timmar lång debatt stod det till slut klart att kommunen fortsätter med planerna för en arena på Jordbron, vilket var de rödgrönas förslag. Vid omröstningen stöddes Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet av Sverigedemokraterna. Omröstningen slutade 37–44 i de rödgrönas favör. 

Moderaterna var länge positiva till en ny arena på Jordbron. Men i höstas svängde partiet då det ansåg att projektet skulle bli alldeles för dyrt. 

Dagen efter beslutet framkom uppgifter att en finansiär uppgavs vara villig att betala för en multiarena på Jordbron, enligt SVT Nyheter Jönköping

Moderatpolitikerna Janne Hedell och Anders Jörgensson ska ha haft kontakt med finansiären i flera veckor. Båda var frånvarande under kommunfullmäktiges omröstning i förra veckan. 

– Jag kan inte rösta för något jag inte står för, sade Hedell till SVT Nyheter Jönköping på fredagen. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.