Mårtensson (L) om påstådda oegentligheterna: ”Frågan är jättedelikat”

Det var i helgen som Anna Mårtensson tog emot ett sms från Herenco-koncernens tidigare huvudägare Christina Hamrin. Kommunpolitikern tog så allvarligt på innehållet att hon diarieförde och skickade det vidare till visselblåsarfunktionen.

– Jag kände att det är inte professionellt för mig att avfärda detta, utan jag får lämna det vidare till den funktion som vi har för den här typen av påståenden eller misstankar eller insinuerande eller vad man nu kallar det.

Hur fungerar den här visselblåsarfunktionen?

– Tanken är att man som kommuninvånare, och anställd också för den delen, ska ha någonstans att vända sig när man känner att det är något som inte är som det ska inom kommunen. Alltså när man vill slå larm om någonting.

Varför tror du hon valde att skicka det till dig?

– Vi har haft kontakt förut, så det är inga konstigheter. Men nu var det länge sen. Jag tror väl hon tyckte det var klokt antagligen. Christina Hamrin är en klok kvinna, och hon vet att jag är jurist och att jag sitter i kommunledningen.

Vad tycker du om det som förs fram i sms:et?

– Jag vill inte gå in och göra den bedömningen. Det ligger inte i min uppgift. Det här berör ju alla oss politiker. Jag sitter ju i fullmäktige där beslutet om arenan har tagits. Jag är ju en av dem som kanske får vara med och fatta beslut om att möjligen kanske till och med godkänna en sponsor framöver. Och då tycker inte jag att jag ska titta på detta alls.

På ett ställe i sms:et står det om 7–9 villkor (för donationen till bygget av Spira). Vet du vad det är för villkor hon syftar på där?

– Nej, det vet jag inte. Det är några paralleller som dras till Spira och jag vet inte vad som menas. Men sen vet vi ju alla att det finns ett parallellt ärende med den här konstgjorda ön som hon skriver om också. Som man vet är väldigt angelägen för vissa fastighetsägare och som är ifrågasatt och som är något som underlättar för deras byggnation och så vidare. Frågan är jättedelikat, men det är inte jag som ska hantera den. Vi har en avdelning för det.

Finns det såvitt du vet någon grund för det som förs fram i sms:et?

– Nej, jag har inte hört någonting själv, det har jag inte. Det man möjligen kan säga då, det man har slagits av, det är ju att det uppenbarligen är ett nära samarbete mellan vissa förtroendevalda och vissa företagare här i Jönköping. Men jag överlämnar det till den här avdelningen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.