Jönköpings kommun kräver svar av kritiserat städföretag

Det var under tisdagen som P4 Jönköping rapporterade om hur hemstädföretaget K2 Comfort utnyttjar sina anställda som fått arbeta för slavliknande löner. 

I onsdags kunde radion även berätta att flera kommuner i länet, däribland Jönköpings kommun, har anlitat företaget för miljonbelopp inom hemtjänsten.

Jönköpings kommun skriver i ett pressmeddelande i dag att de har i avtal med samtliga företag som godkänts som privat utförare av hemtjänst säkerställt att företagen följer svensk arbetsrättslig lagstiftning. Avtalen innehåller även krav på att arbetsgivaren betalar in till tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtal. För detta får de privata utförarna en ersättning från kommunen.

Nu har Jönköpings kommun kallat företagsledningen till ett möte.

– Det som framkommer i Sveriges Radios granskning är oacceptabelt. Om det är så att K2 Comfort agerat på liknande sätt när företaget utfört hemtjänst i Jönköpings kommun har de brutit mot avtalet som ingåtts. Vi kommer därför i närtid träffa företrädare för företaget och har även begärt att få ta del av löneuppgifter, försäkringar och pensionsinbetalningar, säger Stefan Österström.

K2 Comfort utför idag hemtjänst åt cirka 15 personer i Jönköpings kommun, insatser som Jönköpings kommun under 2016 betalade ut 1 460 605 kronor i ersättning för.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.