Kärlekens stad är Jönköping, inte Paris

Folk sätter dit låset och kastar sedan nyckeln, för att symbolisera evig kärlek. För den som har besök Paris och gått längs med Seine och hållit sin älskade i handen har troligtvis inte missat kärlekens bro, Pontes des Arts, där hundratusentals hänglås i alla des former och färger hänger stadigt. Och nu har även Jönköping får en bro som den i Paris- Munksjöbron.

Riskerar att kollapsa På ett flertal platser på bron har förälskade par hängt ett lås för att bevisa att just deras kärlek är evig kärlek. Men ännu är inte Munksjöbron riktigt lika invaderad av hänglås som den i Paris, som hotas av att ramla ihop då alla hänglås tillsammans utgör en stor risk för fara. Låsen på Pont des Arts väger på varje räcke över 200 kilo och då bron har flera räcken så rör det sig om flera ton, något som bron helt enkelt inte klarar av att bära.

Kinesiskt påfund Det var först under 2008 som folk kom från världen över för att sätta fast sitt hänglås på bron över Seine, men fenomenet har en lång historia bakom sig. Från början är det en kinesisk tradition där kärlekspar förväntas fästa hänglås för att visa andra sin sanna kärlek. Sedan dess har hänglåstraditionen på broar spridit sig världen över och nu har företeelsen även nått Jönköping och bron över Munksjön.

Tyvärr inte först i riket Vi ska inte tro att Jönköping är den första staden i Sverige som har gjort precis som metropolerna världen över. Flera broar i Stockholm och ytterligare en i Gävle har fastlåsta hänglås på flera platser.

Så varför åka till Paris, Rom eller städer i Kina för att bekräfta sin kärlek, besök istället Jönköping.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.