Polkagrisens Dag

Alla 365 dagar om året har en eller flera teman. Vi på Jmini tyckte därför att vi skulle skapa en egen kalender med temadagar för Jönköping.

Vem gillar inte en polkagris? Den söta godisen varar länge, har en lång historia och det är fantastiskt att se när de tillverkas.
Även om du inte gillar polkagrisar, så gillar du uppkomsten och det unika med dem.

Hon bygger ett imperium
I mitten av 1800-talet, närmare bestämt 1859 får Amalia Eriksson från Gränna tillstånd av magistraten i att tillverka karameller kallade polkagrisar.
Hennes tillverkning gick bra i Gränna och polkagrisen blir en populär karamell på godishyllan. Så pass populär att flera polkagriskokeri öppnar med åren och flera vallfärdar för att se hur en polkagris tillverkas och för att befinna sig på den plats där den en gång i tiden skapades. 

Något för alla
Med åren utvecklades den traditionella rödvita polkagrisen och nya färger, former och smaker tillverkas, allt för att tillfredsställa samtligas behov av sötsaker. 

Dåliga kopior
Därför måste vi nu firar polkagrisen med en helt egen dag. Vi måste hedra Amalia Eriksson för att hon kom på den formidabla idén att skapa godis som sedan har satt Gränna på kartan, en stad som förknippas med tillverkning av godis sedan en lång tid tillbaka. Godiset är också välkänt i andra delar världen över och flera försöker sig på att skapa polkagrisar, men ingen lyckas. Ska man ha sig en polkagris, ja då finns det bara bra polkagrisar på en plats- Gränna. 

En företagsam kvinna
Dessutom måste vi hylla Amalia som person, då det var långt ifrån vanligt att kvinnor arbetade utanför hemmet och agerade på egen hand utan någon man involverad. Hon var helt enkelt en modern kvinna som visste vad hon ville och är än idag kanske en förebild för de som vill starta eget.   

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.