Gammal kärlek rostar aldrig- kärleksbrev från Nordpolen

Det var år 1897 som Andrées polarexpedition skulle resa över Arktis färdandes i luftballongen Örnen. Samtliga tre besättningsmän omkom och deras kvarlevor hittades först år 1930 på Vitön. De tre besättningsmännen var Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg. 

I en av montrarna på Grenna museum finns det några minnessaker tillhörande Nils Strindberg som vittnar om en kärlekshistoria utöver det vanliga. Historien mellan den unge fotografen och hans fästmö Anna Charlier. 

Skrev till sin fästmö
Nils skrev brev till sin fästmö under sin resa. Ett av breven som finns att läsa är från tiden då ballongen strandat och besättningen försökte ta sig över isen mot land. Man kan även se den berlock som Nils bar under expeditionen då han dog. I den finns ett foto av Anna samt en lock från hennes hår. 

Stockholmsutställningen
Kvällen innan Nils gav sig av, ut på expedition, hade han och Anna besökt Stockholmsutställningen. Ett minne av det sista de gjorde tillsammans. Biljetten från detta besök hade Nils i sin byxficka. 
– Nils sa väl till Anna att om jag inte har kommit tillbaka om 2 år så är nog allt hopp ute, berättar museiintendent Mari Lundberg i ett meddelande.
I 13 år väntade Anna på sin Nils innan hon gifte sig med engelsmannen Gilbert Hawtrey och levde med honom resten av sitt liv. 

Mer personlig än de andra
När man jämför loggböcker som de tre besättningsmännen skrev från sin tid på expeditionen är Nils bok mycket mer personlig och skriven till Anna. Tore Strindberg, Nils bror ser senare till att Anna får både brev och dagbok sända till sig. 

Anna dör och har en sista önskan
Anna dör i södra England 1949 klargörs det att hon aldrig glömt sin Nils. Hon skriver i sitt testamente att hennes hjärt ska tas ur hennes kropp, kremeras och placeras tillsammans med Nils Strindberg i Andréegraven hemma i Sverige. Hennes sista önskan utförs. Annas kropp vilar i Hawtreyska familjegraven i England men hennes hjärta vilar i en silverask bredvid Nils. 

Gammal kärlek… 
Anna Charlier gav sitt hjärta till Nils Strindberg och  kunde uppenbarligen inte ge det till någon annan. Gammal kärlek rostar aldrig. 

På Grenna Museum kan man ta del av hela historien kring Andréexpeditionen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.