Jonathan åkte rullskidor genom stekheta Australien

Jonathan Ljungqvist från Jönköping har genomfört en rad våghalsiga äventyr i världen. Senast åkte han rullskidor genom det stekheta Australien, den längsta rullskidåkningen utan följebil någonsin. Nu är det dags för en paus från äventyren.

Tillsammans med kompisen Marcus Aspsjö har Jönköpingsbon Jonathan Ljungqvist tagit sig an några extrema fysiska utmaningar. Med början sommaren 2015 gav de sig ut på ett års äventyr, som de kallade det. Först paddlade de från Sverige till Istanbul och därefter vandrade de 100 mil genom Indien. Slutligen åkte de också rullskidor genom Australien, från Sydney till Perth.

Den totala sträckan de färdades i Australien var närmare 400 mil. Den utmaningen är nu avklarad. Enligt Ljungqvist var det många hinder på vägen innan duon kunde genomföra rullskidåkningen. Vid ett tillfälle fick de pausa i två veckor då Ljungqvist drog på sig en halsinfektion. Det blev ett tufft äventyr för de våghalsiga svenskarna.

– Det är en av de största fysiska utmaningarna jag varit med om, säger Ljungqvist.

Enligt Ljungqvist genomförde duon den längsta rullskidåkningen någonsin utan följebil. De har undersökt möjligheterna att komma med i Guinness Rekordbok, men vet ännu inte om kraftprovet kommer godkännas av juryn. Han verkar ändå vara nöjd med att ha klarat av den svåra utmaningen, som även väckte uppmärksamhet bland lokalbefolkningen.

– Det spred sig snabbt att två galna svenskar var där, säger han.

Ljungqvist berättar att paddlingen mellan Sverige och Istanbul inte kunde slutföras i höstas på grund av alltför riskabelt väder. Därför flyger han och Aspsjö snart ner till Bulgarien för att tillryggalägga den sista sträckan till slutdestinationen vid Svarta havet. Därefter väntar en paus från äventyren.

– De kommande åren ska jag stanna hemma lite mer och jobba. Det är planen, men sen vet man inte om man får panik, säger han.

Ljungqvist ska jobba som marknadsförare för Försvarsmakten, där han tidigare varit verksam. Han kommer åka runt och hålla föreläsningar, framför allt på skolor. Ljungqvist jämförs ibland med Göran Kropp, vilket han förstår eftersom de båda härstammar från Jönköpingstrakten. Samtidigt tycker han det finns klara skillnader. Till exempel ser han sig inte som någon bergsklättrartyp.

– Folk tror jag är världens adrenalinjunkie, men så är det inte. Jag gillar naturupplevelsen. Man får så mycket tid att reflektera över livet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.