Äppelodlare vinner hedervärt pris

Vikarierande landshövding Anneli Wirtén på Länsstyrelsen i Jönköpings län delar ut priset på Fruktens Dag på Brunstorps Gård utanför Huskvarna lördagen den 24 september klockan 13.

Guldärtan delas ut av Länsstyrelserna runt om i landet i samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM) för att uppmärksamma de som genom sitt idoga arbete bevarar mångfalden av vårt gröna kulturarv och odlartraditioner.

– Utmärkelsen vill även uppmuntra intresset för våra gamla lokala trädgårdssorter, som förutom sina värdefulla växtegenskaper även bär på en rik kulturhistoria, säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Vistakulle Fruktodling har gamla traditioner. Nuvarande ägare är Per och Ann Knutsson men sonen Fredrik är på väg in som ägare efter ett kommande generationsskifte. Fruktodlingen förvärvades 1978 av förre ägaren Evert Elofsson som startade odlingen redan på 1930-talet. Per som är utbildad lantmästare hade tillbringat många somrar i närheten, där föräldrarna hade sommarstuga. Intresset för fruktodling grundlades på ett naturligt sätt redan då. När så odlingen skulle säljas var det naturligt att erbjuda Per och Ann Knutsson att köpa den.

Äppelodlingen har moderniserats

Under åren som följde har äppelodlingen moderniserats genom nyplantering med de senaste odlingssystemen och aktuella sorter. Röjning av gamla träd och nyplantering pågår hela tiden. Produktionen har i allt väsentlig sålts till den lokala grossisten Rudenstams Parti. Tillsammans med övriga fruktodlare i bygden saluför man sina äpplen under namnet Vätterfrukt.

Cider, punsch och glögg

För tio år sedan kom sonen Fredrik in i företaget. Då började man utveckla verksamheten. Det första som skedde var att bygga upp en gårdsbutik med produkter med lokal anknytning utöver frukten. Nästa steg blev abonnemangsservice med Gröna Lådor innehållande frukt och grönt som säljs till privatkunder. Fredrik har hela tiden brunnit för att utveckla dryckesproduktionen. Det finns så mycket som kan göras av äpplen. Det började med alkoholfri must, cider och glögg. Sedan fyra år tillbaka har man utvecklat ett flertal olika alkoholhaltiga drycker –  allt från torr till halvtorr cider, punsch och glögg till Vista Härads Apel, som är en Calvadozliknande äppelsprit. Val av sorter och recept är gjorda i samarbete med Norrtelje Bränneri.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.