Två Jönköpingsbor i final när Sveriges godaste macka koras

I november deltar Jönköpingsborna Ellen Axeborg och Lotta Svensson i Mack-SM i Stockholm. De är två av totalt åtta finalister som tävlar om att skapa Sveriges godaste macka.
    – Jag tror att min största utmaning i tävlingen blir att hinna färdigställa alla mackorna på kort tid, säger Lotta Svensson.

Den 10 november koras Sveriges godaste macka i samband med Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Totalt åtta finalister tävlar då om den prestigefulla titeln. Två av dem är Jönköpingsborna Ellen Axeborg och Lotta Svensson.

Axeborg jobbar till vardags på Centralbageriet i Huskvarna. Hon gick vidare till final med mackan ”Till skogs”, som är gjord på chialevain med picklade morötter och stekta kantareller.

– Jag älskar skogen och tanken på att ta tillvara på det som växer där. Skogen är helt enkelt inspirationen till min macka, säger hon i en kommentar.

Svensson, som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping, tog sig till final tack vare mackan ”Småland 2.0”. Den består av stenugnsbakat surdegsbröd, potatis, fänkål, anis och citronmarinerad lax.

– Jag tror att min största utmaning i tävlingen blir att hinna färdigställa alla mackorna på kort tid. Jag bränner till exempel min laxtataki med gasbrännare och har en del råvaror som ska hackas fint. Men jag tror det kommer gå bra ändå, säger hon.

Juryn som kommer bedöma tjejernas mackor i finalen består av Jimmi Eriksson, Kim Lund och Johan Blidberg. Den sistnämnda stod som segrare i förra årets tävling.

Årets vinnare belönas med en trendspaningsresa till Chicago tillsammans med bagerigrossisten KåKå.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.