Jönköpingsprofiler spår i cityhandelns framtid

Flera butiksjättar lämnar city, något som har väckt starka reaktioner hos Jönköpings invånare. Jmini har varit i kontakt med några välkända profiler i Jönköping och ställt dem frågan: ”Vad tycker du om det som händer i Jönköpings stadskärna?”.

I fredags kunde Jmini berätta att både Stadium och McDonalds väljer att slå igen sina verksamheter i Jönköping city.

På måndagen stod det klart att även sportjätten Intersport slår igen sin butik på Östra Storgatan.

Nyheterna har väckt blandade reaktioner.

Så här säger några av Jönköpings välkända profiler om det som sker i staden. 

Jon Espeset: 

– Det är tråkigt men oundvikligt att företag och butiker lämnar city. Butikerna har på tok för höga hyror samtidigt som det är svårt för kunderna att parkera sina bilar. Många vägrar dessutom att köra genom stan eftersom att det tar sådan lång tid. Jag tror tyvärr att den trenden vi ser nu kommer att fortsätta.

Anette ”Kastrullhäxan” Edlund:

– Jag är orolig , men det här var inte oväntat. Politikerna har sig själva att skylla. Vi har en ledning som tror att vi bor i en världsmetropol. 

– Varför har man tagit bort alla gatuparkeringar i city? När man behöver åka fem våningar upp i ett parkeringshus, betala och sedan ta sig ner fem våningar är det inte konstigt att man väljer A6 istället. Människan är rationell. Den stora oron är inför när räntorna höjs. Konsumtionsutrymmet är stort idag, men vad händer sedan. Jag tycker att Jesper Lidhjelm är lite väl optimistisk i media. Det är klart att de är oroliga för det som händer. Trenden kommer inte att vända.

Lucas Söderberg:

– Internet är den huvudsakliga faktorn till den förändring vi ser i city idag. Det är svårt för butikerna att konkurrera med det. Jag drev butiken Strazz i city under 12 år och förutspådde redan då att detta skulle hända. Det var en självklarhet och tyvärr tror jag att trenden kommer hålla i sig. Det som kommer finnas kvar i city blir restauranger, caféer och serviceställen.

– Jag tror att McDonalds stänger sin butik i city på grund av konkurrensen från alla de nya hamburgerställena som numera finns i Jönköping. De erbjuder högre kvalitet på maten utan att det kostar så mycket mer.

Susanne Jarl:

– Det är jättetråkigt att så stora aktörer lämnar city – att det inte finns något underlag för McDonalds att finnas kvar i staden. Både företagen och konsumenterna har ett stort ansvar i detta. Företagen måste se till att vara tillräckligt tilltalande för att kunderna ska vilja ta sig dit. Näthandeln är ett stort hot och där har konsumenterna varit väldigt illojala mot butikerna. Men jag hoppas att vi kan ladda om och tänka nytt. Det kommer alltid att finnas handel i stan, det gäller bara att anpassa sig.

Lennart ”Pyllen” Augustsson:

– Det är inte konstigt att Stadium, Intersport och McDonalds lämnar city. De är stora aktörer som är etablerade på annat håll. Det funkar inte ha jättelokalerna som finns i city. Med mindre lokaler hade det kanske gått. Man borde göra om de stora lokalerna till två mindre lokaler.

– Jag tror inte att cityhandeln kommer att dö, jag tror att det stannar här. Vi får se om fler butiker lämnar framöver, men jag tror inte att det är någon större fara.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.