Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred

Muyid Hannu har drivit pizzeria Alfred på Rosenlund sedan tre år tillbaka. Men i grunden är han utbildad till maskiningenjör. Han utbildade sig i sitt födelseland Irak under 80-talet och kompletterade sedan sin utbildning med kurser när han, som 22-åring, kom till Sverige. Men olika faktorer gjorde att Hannu istället hamnade i restaurangbranschen.

– När jag kom till Sverige fick jag jobba hos bekanta inom restaurangbranschen vilket gjorde att jag blev vann vid det här yrket, säger Muyid Hannu.

1994 flyttade han till Jönköping och startade pizzeria La Cantina som han drev under tre år. Därefter tog han sitt pick och pack och flyttade till Norge där han öppnade ytterligare en restaurang. Även den drev han under tre år innan han bestämde sig för att flytta tillbaka till Jönköping.

”Det bästa med Jönköping är lugnet”

I dag bor han på Rosenlund tillsammans med sin fru och deras fyra söner. Han tycker att Jönköping är en bra stad att låta barnen växa upp i.

– Det bästa med Jönköping är lugnet.

Han berättar också att han inte har något kvar i Irak och att han inte har besökt sitt forna hemland på över 30 år.

– Det är klart att jag saknar det ibland, men det känns okej. Jag känner inte längre det landet. Det som jag växte upp i finns inte kvar.

Familjen i fokus

När Muyid Hannu är ledig är det familjen som står i fokus. Som fyrabarnspappa blir det mycket aktiviteter för just barnen under fritiden.

– Vi åker och badar eller leker på Leos lekland. Ibland tar jag med de äldre och tittar på HV71, men ofta har jag mycket att göra på restaurangen just när det är matcher.

Pizzeria Alfred har ett strategiskt bra läge när det gäller både ishockeymatcher och mässor på Elmia. Då är det ofta fullbokat på restaurangen. Tillsammans med två anställda satsar man på att alltid ge kunden det bästa bemötandet.

Vad är det bästa med att driva en pizzeria?

– Ska jag svara ärligt? Det är att man får jobba i värmen under vintern. Sedan är det inte så slitsamt på kroppen. Det är inte fysiskt tungt.

Jönköping är en kebabsås-stad

På frågan om Muyid Hannu tycker att Jönköping är en pizzastad tvekar han.

– Pizzor och kebab finns överallt. Men kebabsåsen är däremot unik för Jönköping. Så jag skulle säga att Jönköping är en kebabsås-stad. Folk åker långt för att få äta vår kebabsås.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.